Abiznis

Brajović upoznao Močnika sa infrastrukturnim projektima

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je u posjetu ambasadora Republike Slovenije Mitju Močnika.
Brajović upoznao Močnika sa infrastrukturnim projektima
Portal AnalitikaIzvor
Ministar Brajović upoznao je detaljnije ambasadora Močnika sa najznačajnijim infrastrukturnim projektima iz resora kojim rukovodi, među kojima su posebno mjesto zauzeli autoput Bar-Boljare i primorska varijanta Jadransko-jonskog autoputa. Istakao je benefite koje će donijeti izgradnja autoputa, među kojima su: značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, skraćivanje vremena putovanja, bolje iskorišćavanje potencijala Luke Bar, postizanje boljeg demografskog balansa, kroz ravnomjerniji razvoj regiona, bolja valorizacija potencijala iz domena poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a naravno i razvoj turizma.
 
Sagovornici su zajednički konstatovali da je infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, uz podršku Evropske Unije dobilo na značaju, posebno ako se uzme u obzir snažna podrška dobijena na sastanku predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke, održanom u Berlinu u avgustu mjesecu 2014.godine, kao i u Beču avgusta 2015. godine. 
 
Kako je istakao ministar Brajović, infrastrukurni projekti u okviru putnih Ruta 1 i 4 (1-granica sa Republikom Hrvatskom – granica sa Republikom Albanijom (primorska varijanta jadransko-jonskog autoputa); 4-autoput Bar-Boljare); i željezničkih Ruta 2 i 4 (2-pruga koja povezuje Podgoricu i Tiranu; 4- luka Bar – Podgorica – granica sa Republikom Srbijom), biće prioritet i u narednom periodu. 
 
Ambasador Močnik izrazio je očekivanje da će se u predstojećem periodu razvijati poslovna saradnja između Luke Bar i Luke Kopar, imajući u vidu da će poboljšanjem infrastrukturnog zaleđa, kroz izgradnju autoputa Bar-Boljare i rehabilitaciju željezničke mreže, Luka Bar postati još konkurentnija. Takođe, ocijenio je izuzetno značajnom i avio liniju Podgorica-Ljubljana, te iskazao uvjerenje da će turisti iz Slovenije u značajnijem broju posjećivati Crnu Goru.
 
Sastanku je prisustvovala i opunomoćena ministarka pri Ambasadi Republike Slovenije u Crnoj Gori Aleša Sovinc.
 
Portal Analitika