Abiznis

Podrška Svjetske banke modernizaciji poreske administracije

Ministar finansija Radoje Žugić danas je sa predstavnicima Svjetske banke Šilpom Pradan i Vajatom Grantom o podršci te institucije u procesu modernizacije poreske administracije u Crnoj Gori.
Podrška Svjetske banke modernizaciji poreske administracije
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujući se na kontinuranoj posvećenosti Ministarstva finansija reformi poreske administracije, Pradan je kazala da se radi o kompleksnom projektu koji će, između ostalog, podrazumijevati optimizaciju i poboljšavanje funkcionalnosti i efikasnosti procedura i procesa rada Poreske uprave, a sve kroz primjenu najbolje globalne prakse.

"Navedeno uključuje i pomoć Svjetske banke u oblasti upravljanja rizicima, revizije, poreske kontrole i discipline, kao i poreske inspekcije. Ključni fokus planiranog projekta je jačanje upravljanja informacijama koje su potrebne za efikasnu poresku upravu. U tom smislu, planirano je potpuno integrisanje IT sistema kroz nabavku novog, komercijalnog, tržišno dostupnog softvera", saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Prepoznajući potrebu i značaj što bržeg uspostavljanja funkcionalnijeg, operativnijeg i stabilnijeg poreskog sistema, Žugić je posebno akcentovao potrebu osmišljavanja projektnog dizajna koji bi, u svim segmentima, bio prilagođen nacionalnim uslovima poslovanja poreskog sektora, a koji istovremeno ne bi predstavljao teret po državne finansije.

"Ne manje bitan element pomenute saradnje odnosio bi se i na organizovanje obuka i edukativnih radionica koje bi omogućile prenos znanja relevantnim kadrovima, kako bi se uskladili sa najboljim međunarodnim standardima u ovoj oblasti", navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu da su se sagovornici usaglasili oko glavnih karakteristika saradnje u ovom domenu, dogovoreno je da se u narednom periodu konkretizuju dalji koraci, a sve u cilju što brže i uspješnije implementacije projekta.

Portal Analitika