Politika

Mustafić u Stejt dipartmentu: NATO pozivnica veliki korak, podrška reformama i dijalogu

Dobijanje NATO pozivnice je veliki korak za Crnu Goru i značajan za buduće procese u jačanju stabilnosti regiona, ali je neophodno nastaviti sa daljim reformama u društvu, jačanjem vladavine prava i snaženjem političkog dijaloga – ocjenjeno je prilikom sureta potpredsjendika Skupštine Sulja Mustafića sa zvaničnicima Stejt dipartmenta u Vašingtonu.
Mustafić u Stejt dipartmentu: NATO pozivnica veliki korak, podrška reformama i dijalogu
Portal AnalitikaIzvor

U  Birou za evropske poslove Stejt dipartmenta, u razgovoru  sa Tomom Jazdgerdijem, direktorom za Južnu i centralnu Evropu i Karinom Kenan šefom odsjeka  za Crnu Goru,  ocjenjeno je da je  dobijanje NATO pozivnice priznanje za uspješno vođenje državne politike i podsticaj za dalje reforme i demokratske procese. Potrebno je snažiti institucije vladavine prava, jačati  dijalog među političkim subjektima i uspostavljati povjerenje, kao način za prevazilaženje razlika oko određenih pitanja.

Mustafić je ukazao na značaj partnerskih odnosa i zahvalio za podršku SAD-a u NATO integracijama i demokratizaciji društva.

Jazgerdi je ukazao na otvorenost za dalju saradnju i punu podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u daljim reformama i integrativnim procesima.

Tokom razgovora sa direktorom Biroa za demokratiju i ljudska prava, Filom Kaplanom i Dejvidom Mejerom, šefom odsjeka  za Crnu Goru, ukazano je da su vidljivi ostvareni rezultati  u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, ali da je potrebno još dosta raditi kako bi se donešeni zakoni u potpunosti implementirali. Ocjenjeno je da je Crna Gora očuvala stabilnost i multinacionalni sklad, ali da treba sa posebnom pažnjom raditi na jačanju institucija zaštite manjina, većoj integraciji u društvene procese i ekonomskim ulaganjima u sredinama u kojima žive pripadnici manjinskih naroda. Takođe, ukazano je da je potrebno jačanje vladavine prava  i efikasnija  borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, na svim društvenim nivoima.

U Zavodu za političko –vojna pitanja, Mustafić je razgovarao sa direktorom Džo Mensom i Erikom Simon-šefom odsjeka  za Crnu Goru o jačanju dalje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti. Ocjenjeno je da je dostignuti nivo partnerskih odnosa  potvrđen dobrom saradnjom u obuci i opremanju Vojske Crne Gore, učešćem u zajedničkim savezničkim misijama i ukupnim napredovanjem Crne Gore u euro-atlanskim  integracijama.

Mustafić je u Državnom zavodu za borbu protiv terorizma razgovarao sa Markom Normanom direktorom odjeljenja za Balkan o unaprijeđenju koordiniranog i partnerskog  djelovanja u cilju efikasnije borbe protiv globalnog terorizma.

Tokom boravka u Stejt dipartmentu, Mustafić se sreo i sa specijalnim koordinatorom Biroa za globalnu kriminalistiku Todom Buhvaldom i razgovarao o pitanjima vezanim za procesuranje ratnih zločina na Balkanu.

Sastancima u Stejt dipartmentu prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović.

Mustafić na poziv članova Kongresa u Vašingtonu  prisustvuje  svečanoj ceremoniji Nacionalnog molitvenog doručka, čiji je domaćin  američki predsjednik Barak Obama.

Mustafić će narednih dana u Njujorku i Čikagu imati  i susrete sa predstavnicima organizacija iseljenika iz Crne Gore.

Portal Analitika