Region

Asanž sjutra napušta ekvadorsku ambasadu u Londonu

Istraga Ujedinjenih nacija potvrdila je kako je osnivač "WikiLeaks"-a, Džulijan Asanž, nezakonito pritvoren, piše BBC.
Asanž sjutra napušta ekvadorsku ambasadu u Londonu
Portal AnalitikaIzvor

Index podsjeća kako je Asanž kazao da će napustiti Ambasadu Ekvadora u Londonu i prihvati hapšenje ukoliko istraga UN-a završi presudom protiv njega.

Asanž (44) se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010, što on negira. Dvije žene su ga optužile za silovanje u Stokholmu, i tada protiv njega nije podignuta optužnica jer ranije nije bio ispitivan.

- Ako UN sjutra objave da sam izgubio slučaj protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, napustiću ambasadu u podne i predati se britanskoj policiji, jer onda više nema izgleda za dalje žalbe - napisao je u postu Asanž.

Takođe je naglasio da očekuje da mu se vrati pasoš i zaustave svi dalji pokušaji hapšenja, ako dobije spor. Asanž se boji da bi Švedska mogla da ga izruči SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objavljivanja tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Radna grupa UN-a za pitanja samovoljnih pritvora trenutno razmatra zahtjev za oslobađanje Asanža, koji u podnesku tvrdi da njegovo vrijeme u ambasadi predstavlja samovoljno pritvaranje.

Izvor i foto: Index/Hina

Portal Analitika