Društvo

Svjetski dan borbe protiv raka: U Crnoj Gori godišnje oboli 1.500 osoba

U Crnoj Gori godišnje od raka umre više od hiljadu osoba, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka povodom 4. februara, Svjetskog dan borbe protiv te bolesti.
Svjetski dan borbe protiv raka: U Crnoj Gori godišnje oboli 1.500 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Kako preciziraju iz CDPR, prema njihovim podacima u Crnoj Gori godišnje od raka oboli više od hiljadu i po osoba.

- Najčešći tumori kod muškaraca su rak pluća, prostate i debelog crijeva. Kod žena najčešći su karcinomi dojke, debelog crijeva i pluća. U svijetu više od 15 miliona ljudi godišnje oboli a blizu devet miliona umre od raka - kazali su CDPR-a.

U zajedničkom saopštenju ministarstava nauke i zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore, navodi se da 4. februar predstavlja za sada jedinu inicijativu pod kojom cijeli svijet može da se udruži u borbi protiv globalne epidemije raka.

- Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, te svake godine na ovaj dan Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv raka promovišu načine za ublažavanje globalnog opterećenja društva ovom bolešću - navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je sistem dijagnostičke radiologije za prijevremeno otkrivanje malignih oboljenja unaprijeđen saradnjom Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju - IAEA, čija je naša zemlja punopravna članica od oktobra 2006. godine. Saradnja se realizuje kroz programe tehničke saradnje koji predstavljaju najznačajniji i najintenzivniji oblik saradnje Crne Gore sa IAEA.

- Putem ovog projekta Crna Gora dobila je donaciju vrijednu skoro 800.000 eura - digitalni mamograf sa pratećim sadržajima. To je jedan od najsavremenijih aparata za prijevremeno otkrivanje raka dojke - kaže se u saopštenju.

Takođe se podsjeća kako je Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine počelo organizovani program skrininga za žene iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada i Kolašina. Kroz njega su već prošle 384 žene starosne dobi od 50 do 69 godina, od kojih su 37 imale promjene na dojci koje zahtijevaju dalja ispitivanja.

Izvor: Agencija MINA

Foto: thespiritscience.net

Portal Analitika