Podgorica

Na Čepurcima još 320 grobnica

Peta faza proširenja groblja Čepurci u Podgorici, koja obuhvata prostor od oko 3.000 kvadratnih metara prema Zabjelu, nastavljena je ove godine.
Na Čepurcima još 320 grobnica
Portal AnalitikaIzvor

Najpovoljniji ponuđači za izgradnju 320 tipiziranih grobnica bili su konzorcijum ,"Ing invest" iz Danilovgrada i "Plan plus" iz Podgorice, sa cijenom od oko 230.500 eura.

Interesovanje građana za kupovinu grobnog mjesta veoma je veliko, pa bi sve raspoložive grobnice mogle veoma brzo da se prodaju.

- Kako su zalihe ograničene i potrebno je obezbijediti obavljanje djelatnosti u kontinuitetu, prodajemo samo kada je to neophodno - kaže za Pobjedu izvršni direktor "Pogrebnih usluga", Slobodan Stanović.

U toku je izrada izmjena i dopuna DUP-a "Čepurci dio" i otkup zemljišta, a on očekuje da će sve biti završeno u drugoj polovini godine.

Video-nadzor je postavljen je prostoru kod kapele i u prodavnici pogrebne opreme. Time je, kako ističe Stanović, znatno smanjeno skrnavljenje spomenika i krađe koje su učestale prethodnih mjeseci. On precizira da je smanjenju krađa na groblju doprinijela i čuvarska služba, jer je prerasporedom zaposlenih povećan broj stražara koji noću obilaze groblje.

Iako je ranije bilo priče o krematorijumu u Podgorici, izvršni direktor "Pogrebnih usluga" kaže da se za sada ne planira njegova izgradnja. Građani, kako kaže, nijesu za to pokazali interesovanje.

Na gradskom groblju "Zagorič" završena je fasada kapele, zamjenjena je stolarija i postavljene pločice na trotoaru oko kapele.

Nabavljena su još dva pogrebna vozila i izabran najpovoljniji ponuđač za još dva pogrebna vozila, koja će uskoro biti korišćena.

Izvršni direktor "Pogrebnih usluga" kaže kako sahrane osoba koje nemaju porodicu nijesu česte.

- U zavisnosti od toga da li je osoba imala status socijalno ugrožene ili je bila strani državljanin, a ne jave se bliži srodnici ili njihovo diplomatsko konzularno predstavništvo, sahranu obavljaju "Pogrebne usluge", a troškove snosi Ministarstvo rada i socijalnog staranja ili glavni grad - objasnio je Stanović.

On dodaje da preduzimaju mjere za naplatu tog duga. 

Portal Analitika