Region

Pobornici legalizacije silovanja zakazali skup u Beogradu

Zagovornici legalizacije silovanja najavljuju skup u Beogradu 6. februara u večernjim satima na Trgu republike, piše Blic.
Pobornici legalizacije silovanja zakazali skup u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o sljedbenicima američkog blogera Darjuša Valizadeha, koji traži legalizaciju silovanja na privatnom posjedu. Prema njegovom shvatanju, žena pristankom da uđe u nečiji stan pristaje na seks.

Skupovi su najavljeni u 43 države. Pobornici njegove ideje, organizovani preko interneta, na datim lokacijama raspoznavaće se po lozinci "Znate li gdje je pet-šop", a potom nastaviti skup u nekom od ugostiteljskih lokala.

Srpskoj policiji skup nije prijavljen, ali, kako nezvanično kažu u MUP-u, svakako neće dozvoliti okupljanje koje nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra ističe da je to zastrašujuće.

- Tako bi mogla da se traži zabrana kažnjavanja svih vidova nasilja u privatnom prostoru - kaže Ignjatovićeva.

Darjuš Valizadeh (37) je Amerikanac jermensko-iranskog porekla. Njegov blog obiluje stavovima da su žene niža bića od muškaraca, da ne treba da rade, kao i da odluke u njihovo ime treba da donose muškarci. Australija mu je zbog toga uskratila vizu, a gradonačelnici više kanadskih gradova poručili su da nije dobrodošao.

Izvor: Blic/M.R.P/K.B.

Portal Analitika