Zanimljivosti

Koja vrsta hljeba je najzdravija?

S obzirom na veliki izbor različitih vrsta hljeba na policama dućana, teško je znati koji je najzdraviji izbor
Koja vrsta hljeba je najzdravija?
Portal AnalitikaIzvor

Bijeli hljeb, integralni, onaj s cijelim žitaricama ili pak hljeb od kisjelog tijesta - teško je reći koji je odabir najzdraviji. Dr Rouzmeri Stanton otkriva sve tajne pojedinih vrsta hljeba i predlaže najzdraviju varijantu.

Bijeli hljeb. Pravi se od pšenice kojoj se tokom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna - osim ako je napravljen od izbijeljenog brašna. To rezultira jako mekim kriškama i blagim ukusom. Bijeli hljeb sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, ali dobar je izvor proteina i ugljenih hidrata. Međutim, često dodati aditivi, koji podstiču rast i bujanje tijesta, takođe podižu glikemijski indeks, tako da osjećaj sitosti nakon te vrste hljeba ne djeluje veoma dugo. Zato je kriške bijeloga hljeba najbolje kombinovati s namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine, piše magazin Taste. Bijeli hljeb s većim udjelima vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog bijelog hljeba. Međutim, obogaćeni bijeli hljeb nije toliko zdrav kao integralni hljeb, jer ne sadrži čitav niz vitamina i minerala.

Integralni hljeb. Kada je napravljen od cijelog zrna, integralni hljeb ima sličnu nutritivnu vrijednost kao i hljeb od cijelih žitarica. Međutim, često se integralni hljeb dobija kombinovanjem bijelog brašna s mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vrijeme mljevenja. Na taj način nastaje brašno s dužim rokom trajanja, ali takav hljeb ne posjeduje jednaku hranjivu ravnotežu. Integralni hljeb ima više vlakana, vitamina i minerala od bijeloga hljeba, te je obogaćen jodom i folnom kiselinom. Osim toga, integralni hljeb se znatno brže vari pa ima veći glikemijski indeks od hljeba s cijelim žitaricama, te u dvije kriške sadrži oko dva grama vlakana.

Hljeb od cijelih žitarica. Dok je integralni hljeb zapravo bijeli hljeb pomiješan sa žitaricama, hljeb od cijelih žitarica sadrži sjemenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu, te se time postiže veća nutritivna vrijednost. Hljeb od cijelog zrna, uključujući i vrste od ražanog tijesta, te one od kisjelog tijesta, ima oko četiri puta više vlakana od bijeloga hljeba, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Hljeb od cijelog zrna ima niski glikemijski indeks jer se sjemenke i žitarice nešto duže vare. Zato je ova vrsta hljeba dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče, jer će duže trajati osjećaj sitosti. Soja i laneno ulje hljebu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška hljeba od cijelih žitarica sadrži od 1,5 do 4,5 grama.

Ražani hljeb od cijelog zrna. Ražani hljeb znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta hljeba zahvaljujući nižem nivou glutena. Svijetli ražani hljeb, napravljen od ražanog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini - između bijelog i integralnog hljeba - a onaj s dodatim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog izbora zbog visokog udjela vlakana i vitamina. Ali, ova vrsta hljeba nije pogodna za osobe sa celijakijom.

Hljeb od kisjelog tijesta i cijelih žitarica. Kisjelo tijesto diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta hljeba znatno jačeg ukusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovome hljebu razlikuju se u zavisnosti o korištenog brašnu. Prema riječima nutricionista, hljeb od kiselog tijesta s cijelim žitaricama definitivno je najzdraviji. Ali, valja obratiti pažnju prilikom kupovine. Naime, neke vrste hljeba od kisjelog tijesta zapravo imaju samo dodat vještački ukus, te nisu napravljene od pravog kisjelog tijesta, pa treba obavezno provjeriti sastav na pakovanju.

Izvor i foto: Tportal.hr/M.Š./Guliver/Thinkstock

Portal Analitika