Politika

Vukadinović: Poziv Đukanovića opoziciji značajan demokratski iskorak

Univerzitetski profesor i politički analitičar Radovan Vukadinović poziv premijera Mila Đukanovića opoziciji da preuzmu nekoliko ministarskih i funkciju potpredsjednika Vlade, ocjenjuje kao veliki demokratski iskorak. Dijalog je pokrenut i to, tvrdi Vukadinović, mora dovesti do rješenja koje će prvenstveno biti u korist države.
Vukadinović: Poziv  Đukanovića opoziciji značajan demokratski iskorak
Portal AnalitikaIzvor

"Vlast se pokazala kao suverena, kao spremna da ide, ako hoćete, na određene ustupke i mislim da je upravo tu državnička mudrost koja pokazuje da je nacionalni interes iznad svih malih partikularnih interesa osvajanja određene fotelje ili stolice", kazao je Vukadinović za Dnevnik TVCG.

Fotelje su ponuđene, udobne jesu, ali sjeđenje u njima sa sobom nosi odgovornost. Profesor Vukadinović primjećuje da je crnogorska Vlast pokazala da računa na podršku. Iz Zagreba je pratio, pažljivo, i prenos Skupštine kada se raspravljalo o povjerenju Vladi.

"Vlast je pokazala da računa na podršku, ali da isto tako voljno vodi dijalog. Oni koji su mogli pratiti ono preko TV-a, mislim da su dobili jednu sliku prilično neujednačenih glasova opozicije, koja je bila daleko ispod onog što bi se moglo i trebalo od njih očekivati", smatra Vukadinović.

Pretpostavlja da su trodnevne maratonske rasprave u crnogorskom Parlamentu pratili i u evropskim institucijama. Na pitanje kakvu, po njemu, poruku Crna Gora šalje međunarodnim adresama na osnovu priče koja se povela u Skupštini i dešavanja koja su uslijedila nakon 27 januara, Vukadinović misli kako je međunarodna zajednica, možda, u početku bila malo zabrinuta, ako je to neko posmatrao i slušao.

"Jer se nije znao ishod. Kako su stvari išle dalje, dobijao se utisak jedne komotne pozicije vlasti koja je sa svojim argumentima i staloženo i jasno obrazložila određene poteze, i to je nešto što međunarodna zajednica cijeni", kaže Vukadinović.

Jer, kako kaže, niko, a najmanje evropski partneri, ne želi ulicu kao mjesto rješavanja problema. Razmjena argumenata u Parlamentu, poziv na dijalog i podjelu odgovornosti, veliki je iskorak i, kako zaključuje Vukadinović, signal da Crna Gora ide naprijed.

rtcg.me

Portal Analitika