NATO

BRIDLAV: NATO nema planova da u CG gradi baze

General Filip Bridlav, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, vjeruje da će Crna Gora jako brzo postati članica Alijanse. U intervjuu za Javni servis, Bridlav kaže da niko nema pravo da utiče na izbor suverene zemlje da postane članica Alijanse. Na pitanje da li NATO ima namjeru da gradi vojne baze u Crnoj Gori, Bridlav kaže da u NATO-u ne znaju šta će Crna Gora željeti u budućnosti, a baze grade onda kad ih država članica pozove.
BRIDLAV: NATO nema planova da u CG gradi baze
Portal AnalitikaIzvor

"Mi ne gradimo baze, osim ako nas država ne pozove da ih gradimo. Nemamo planove za sada da ih gradimo ovdje, mi ne znamo šta će Crna Gora željeti u budućnosti, ali trenutno nemamo takvih planova", kazao je Bridlav.

Komentarišući činjenicu da se Rusija protivi širenju Alijanse na zemlje Jugoistočne Evrope, uključujući i Crnu Goru, Bridlav je, za emisiju "Izazov", koja će biti emitovana u utorak, kazao kako u NATO-u vjeruju da svaka zemlja ima svoje suvereno pravo na odluku.

"Narod Crne Gore će odlučiti da li želi da bude dio NATO-a. NATO je uputio poziv, a Crna Gora je, u saradnji sa nama, rekla da želi da bude naša članica. Mi poštujemo odluku ovog velikog naroda", kazao je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi.

On smatra da je ovo velika prilika za Crnu Goru, vjeruje da će Crna Gora jako brzo postati članica Alijanse.

"Drago mi je što sam ovdje. Prije nekoliko godina nijesam ni pomišljao da bih, tim povodom, mogao posjetiti vašu zemlju, pa mi je stoga veoma drago što sam ovdje na samom početku ovog procesa. Veoma sam optimističan da će se proces nastaviti do donošenja veoma dobre odluke za Crnu Goru", kazao je Bridlav.

Profesor na zagrebačkom Sveučilištu i analitičar Radovan Vukadinović kazao je za dnevnik  RTCG da je dijalogom vlasti i opozicije i ponudom podjele funkcija demonstrirana državnička mudrost, koja pokazuje da su nacionalni interesi iznad partijskih. Vukadinović je Jeleni Otašević kazao da dijalog koji je pokrenut među političkim liderima mora dovesti do rešenja koje će biti u korist države. Kompromise kako je kazao jedino može postići unutar institucija.

rtcg

Portal Analitika