Abiznis

Svjetska banka spremna da podrži visokokvalitetni turizam u Crnoj Gori

Svjetska banka spremna je da podrži razvoj visokokvalitetnog turizma u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa potpredsjednikom Svjetske banke Siril Milerom u Vašingtonu.
Svjetska banka spremna da podrži visokokvalitetni turizam u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Tokom ovog susreta, razgovarano je o daljoj strategiji podrške ove finansijske grupacije našoj zemlji. 

"Sagovornici su se saglasili da pored prirodnih ljepota i dobrih smještajnih kapaciteta, komparativna prednost Crne Gore treba da bude jedinstvena i sadržajna ponuda, koja će privući goste sa svih meridijana. Shodno najavama čelnika Svjetske banke, postoji spremnost i zainteresovanost ove finansijske institucije za širenje saradnje, a konstatovano je i da novi projekti podrške Crnoj Gori mogu obezbijediti razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta, izgradnju, prije svega, turističke infrastrukture, izradu određenih studija i strateških dokumenata, i najvažnije, nova radna mjesta i razvoj preduzetništva“, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kao posebno važan istaknut je dokument za ocjenu poslovnog ambijenta u jednoj zemlji je Doing Business izvještaj Svjetske banke, gdje je u prethodnom periodu evidentiran značajan napredak, naročito po pitanju izdavanja građevinskih dozvola.

S tim u vezi, Gvozdenović je na sastanku sa direktorom globalnih indikatora Klarosom Lopezom, posebno predstavio aktivnosti na izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Izražavajući očekivanje da će Crna Gora i u ovogodišnjem izvještaju poboljšati svoje pozicije, ministar je predstavio i druge reformske aktivnosti u Crnoj Gori, usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta.

Ministar se susreo i sa Frenk Hemskerkom, izvršnim direktorom Svjetske banke. 

Na sastanku je razgovarano o operacionalizaciji generalnih dogovora i postignuta je saglasnost da se što prije otpočne sa aktivnostima na obezbjeđivanju dodatne podrške Svjetske banke razvoju visokokvalitetnog turizma u Crnoj Gori. 

cdm

Portal Analitika