Crna hronika

MANS: Slučaj Grahovo razotkriven nakon prijave građana

Slučaj Grahovo pokazuje kolika je moć građana u borbi protiv korupcije, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u kojoj očekuju da će i tužilaštvo prepoznati važnost tih prijava.
MANS: Slučaj Grahovo razotkriven nakon prijave građana
Portal AnalitikaIzvor

Policija je u utorak uhapsila osam osoba sa područja teritorijalne nadležnosti Nikšić, zbog sumnje da su počinile krivično djelo zloupotreba službenog položaja i oštetile državu za deset miliona eura.

„MANS pozdravlja najnoviju akciju Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u slučaju „Grahovo“ koja pokazuje da ova institucija može, onda kada postoji politička volja, da u veoma kratkom roku efikasno procesuira dokaze i sprovede efikasnu istragu“, saopštio je direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac.

Mans je, kako je naveo, krivičnu prijavu za slučaj „Grahovo“ Specijalnom tužilaštvu podnio 30. jula prošle godine i to protiv bivšeg dirketora Zemljoradničke zadruge „Grahovo“ Milivoja Živkovića i izvršnog direktora firme „Grahovo Medical Centar“ iz Herceg Novog Zdravka Boškovića.

„Oba lica se u krivičnoj prijavi terete da su kao odgovorna lica zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju zaključenjem štetnog ugovora na osnovu kojeg su zemljoradnička zadruga i njena ogromna imovina prodata kompaniji „Grahovo Medical Centar“ ispod tržišne vrijednosti“, saopštio je Milovac.

On dodaje da je MANS tom prilikom tužilaštvu dostavio obimnu dokumentaciju koja je, pored spornog ugovora koji je zaključen, sadržao i dokumentaciju o vlasništvu nad kompanijom „Grahovo Medical Centar“, ali i podatke iz nikšićkog katastra na osnovu kojeg je MANS-ova krivična prijava proširena i na lica iz te institucije kao pomagača u ovom štetnom poslu.

Milovac navodi da je MANS do prvih sazananja o tom poslu došao nakon prijave građana putem SOS linije za prijavu korupcije, kada je MANS otpočeo sa prikupljanjem dokumentacije koja je i potvrdila prijavu da se radi o mogućem slučaju korupcije.

„Samo ovaj slučaj dovoljno govori o tome kolika je zapravo moć građana u borbi protiv korupcije i koliko je važno korupciju prepoznati i prijaviti. MANS godišnje dobija i preko 500 prijava građana na moguću korupciju, ali nažalost samo mali broj krivičnih prijava koje podnesemo tužilaštvu bude procesuirano u razumnom roku“, saopštio je on.

MANS, kako su poručili, očekuje da će i samo tužilaštvo prepoznati koliko su bitne prijave koje dolaze od građana i da će u narednom periodu raditi na uspostavljanju još bliže saradnje sa njima.

„Takođe očekujemo da će Specijalni tužilac i u drugim krivičnim prijavama koje je podnio MANS pokazati efikasnost i nepristrasnost tužilačke organizacije, čak i slučajevima koji uključuju sam vrh crnogorske političke elite i sa njima povezanog kriminalnog podzemlja“, naveo je Milovac. (Mina)

Portal Analitika