Svijet

Talibani ubili dječaka heroja

Desetogodišnji avganistanski dječak Vasil Ahmad, koji je proglašen herojem zbog učešća u borbi protiv talibana, ubijen je dok je išao u školu.
Talibani ubili dječaka heroja
Portal AnalitikaIzvor

Pobunjenici su ubili Ahmada blizu njegove kuće u Tirin Kotu, glavnom gradu Uruzgana, rekao je zamjenik šefa policije Rahimulah Kan.

Dječak je mnogo puta učestvovao u borbama protiv talibana zajedno sa svojim ujakom, dodao je on. 

Ahmadov ujak je talibanski komandant koji je promijenio stranu a vlada ga je imenovala za komandanta lokalne policije u Kasu, u Uruzganu, prenosi AP. 

Upotreba djece vojnika je nelegalna u Avganistanu ali dobrotvorna organizacija Ccajld soldžers internešenel kaže da su i vladine snage i pobunjenici godinama regrutovali djecu. 

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu je u izvještaju radnoj grupi Saveta bezbjednosti UN navela da djeca pristaju da budu regrutovana u Avganistansku nacionalnu policiju i Avganistansku lokalnu policiju iz osjećanja dužnosti prema roditeljima, patriotizma i časti, ali da je glavni razlog zapravo siromaštvo. 

U izvještaju iz 2015. godine navodi se da djeca obavljaju sve dužnosti policajca, od kontrole na kontrlnim punktovima i do učešća u borbi. 

Avganistanska Nezavisna komisija za ljudska prava je za smrt dječaka okrivila njegovu porodicu, vladu i talibane koji su u ratu već 15 godina. (B92)

Portal Analitika