Politika

Poseban zakon o Vladi, pomoćnicima pravo veta

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović predložio je da partije koje se dogovore na parlamentarnom dijalogu potpišu politički sporazum o saradnji u Vladi radi stvaranja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.
Poseban zakon o Vladi, pomoćnicima pravo veta
Portal AnalitikaIzvor

Kako pišu Vijesti, on je predložio i da se “usvoji poseban pravni akt koji bi obezbijedio da tako dogovoren model funkcionisanja Vlade ima potrebnu zasnovanost na pravnom sistemu Crne Gore.

U dokumentu “Osnovni elementi ponude za učešće opozicionih parlamentarnih partija u Vladi radi otklanjanja sumnji u izborni sistem”, koji će se u petak razmatrati sa predlozima opozicionih partija, Đukanović je ponovio ponudu datu u parlamentu prilikom rasprave o povjerenju Vladi.

“Kako su sve primjedbe predstavnika parlamentarne opozicije bile vezane za tačnost biračkog spiska i za zloupotrebu državnih resursa, smatrao sam da je najbolji odgovor na takve sumnje ponuda da predstavnici opozicionih partija u vremenu do parlamentarnih izbora ostvare puni nadzor nad radom ministarstava unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede”, naveo je Đukanović i podsjetio da je ponudio opoziciji mjesto potpredsjednika Vlade kako bi kroz rad Užeg kabineta ostvarili uvid u rad Vlade u cjelini.

U dokumentu je Đukanović obrazložio kako “operacionalnizovati ponudu”.

“Opozicija koja želi da iskoristi ponudu dala bi kandidate za rad na pomenutim mjestima u Vladi i ministarstvima poštujući sljedeće principe – kandidati za ministra moraju biti ličnosti koje su u stanju da odgovore svim obavezama tih ministarstava u periodu do izbora”, objašnjava se u dokumentu.

Dodaje se da, u sklopu složenih redovnih poslova, Đukanović posebno potencira njihov dio koji se tiče obaveza iz agende evropskih i evroatlanskih integracija.

“Na primjer, da u predizbornom periodu treba da budu otvorena sva tri pregovaračka poglavlja u kojima je glavni nosilac Ministarstvo poljoprivrede”, kazao je Đukanović.

On je naveo da i u Ministarstvu finansija predstoje velike obaveze, uključujući aktivnosti u pristupnim pregovorima za članstvo.

“Posebno je obiman posao u pregovaračkom procesu sa Evropskom Unijom, jer ovo Ministarstvo pokriva najveći broj poglavlja”, precizirao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko opozicija ne želi da prihvati takav opseg odgovornosti ili nema adekvatne kandidate za ministarska mjesta u ovom trenutku, ili ako želi da se fokusira samo na kontrolu upotrebe državnih resursa u periodu do izbora, postoji i mogućnost da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministra sa dodatnim ovlašćenjima.

“To bi podrazumijevalo da bez tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa”, naveo je Đukanović.

MINA

Portal Analitika