Politika

TUPONJA: Opozicija ne gleda dalje od nosa, ne čudi što su tu gdje jesu

Sad svi oni koji sebi uzimaju za pravo da sude i presuđuju o tome što i kako treba da radi Pozitivna, nakon što su istrošili arsenal uvreda, ubiše se da mi objasne kako je Pozitivna pogriješila što je dala podršku Vladi, jer bože moj, možete mislit' koliko bi Đukanović morao da pravi velike ustupke tek da je oborena Vlada, napisao je na svom Facebook profile poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja.
TUPONJA: Opozicija ne gleda dalje od nosa, ne čudi što su tu gdje jesu
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da je opozicija ostrašćena i da “ne vidi dalje od svog nosa te stoga nije ni čudo što su 26 godina tu gdje jesu”.

- Samo kad pitam zašto tvrde da bi morao da pravi još veće ustupke, nešto nemaju objašnjenje. Jedino što čujem je zapravo njihova velika želja da je to tako ali bez ikakvog racionalnog objašnjenja. Mi smo i o toj mogućnosti razmišljali i prije glasanja, pa evo, ja tvrdim da bi bilo suprotno i da takvo razmišljanje nema osnova. Da je takvo razmišljanje vođeno žalom što nije „skinut“ Milo i pokušajem da se omalovaži ono što je Pozitivna uspjela. A Pozitivna je uspjela za 3 ipo godine svog postojanja ono što cjelokupna opozicija nije za 26. Da opozicija dobije mogućnost da uđe u državne institucije na ključna mjesta za kontrolu izbornog procesa, finansija, zapošljavanja, socijale... Sad kad vidim koliko i kako ostrašćeno razmišlja opozicija i ne gleda dalje od nosa, ne čudi me što su 26 godina tu đe jesu – napisao je Tuponja.

On je naveo da je vjerovati da bi Đukanović pravio veće ustupke nakon obaranja Vlade apsurd.

- Zašto bi on to uradio? Zamislite situaciju u kojoj je oborena Vlada. Opozicija slavi veliku pobjedu, DF organizuje ulična slavlja, peku se prasad, narodno veselje, svi veliki opozicionari pokušavaju da ugrabe svoj dio slave i da objasne kako su baš oni zaslužni za Milov pad. Viju se zastave. I onda neko tvrdi da bi Đukanović, nakon političkog poraza, iz nekog nepoznatog mazohističkog razloga trebao da pristane da ga gaze do kraja, da pristane na ne znam kakvo uslovljavanje opozicije i da bi takva situacija zapravo povećala njegov pregovarački kapacitet, da bi opozicija u toj situaciji dobila više nego što je to već sad dobila zahvaljujući Pozitivnoj – smatra Tuponja.

Poslanik Pozitivne ističe da takvo razmišljanje nema logike.

- Mnogo je logičnije da bi smanjio svoj pregovarački kapacitet. U situaciji kada je Vlada već oborena, znači nema taj pritisak više, a shodno Ustavu Vlada i dalje vrši svoju funkciju do izbora nove, hoće li i kad će biti izabrana nova njemu manje važno. On i ne gubi ništa ako se ne formira nova Vlada, gubi samo opozicija. Procjenjujem da bi bio spreman samo na onu mjeru ustupaka koja bi zadovoljila međunarodnu zajednicu. A koliko je to? Ako pogledate situaciju u Makedoniji, koja je posle krvavih sukoba i ljudskih žrtava uz posredovanje Evrope, postigla kompromis koji je suštinski daleko manje od onoga na što je Đukanović već pristao, a što je sadržano u planu Pozitivne, onda je jasno o čemu pričamo. Ko hoće vidjeće, ko ne želi neće, da su ovo koraci od sedam milja. Dakle, pojednostavljeno rečeno, da je Đukanović pao, ne bi pristao ni na pola od ovoga što je već sad pristao. Jednostavno nema razloga da bi bilo drugačije. Tvrditi suprotno je neracionalno i navijačko razmišljanje – kazao je Tuponja.

Portal Analitika