Svijet

Sančes mandatar za sastav vlade u Španiji

Španski kralj Felipe Šesti imenovao je socijalističkog lidera Pedra Sančesa za mandatara koji će voditi pregovore sa političkim strankama kako bi se oformila vlada, saopštio je predsjednik donjeg doma španskog parlamenta Patksi Lopes.
Sančes mandatar za sastav vlade u Španiji
Portal AnalitikaIzvor

Lopes je, poslije kratkog sastanka sa kraljem, rekao da će Sančesu biti potrebno najmanje tri nedjelje, a možda i mjesec dana, prije prvog glasanja u parlamentu o povjerenju novoj vladi, prenosi Rojters.

U skladu sa španskim ustavom, rok od dva mjeseca za formiranje vlade stupa na snagu čim parlament prvi put glasa, a ukoliko taj rok istekne, raspisuju se novi izbori, navodi britanska agencija.

Kralje Felipe Šesti je prošle nedjelje počeo drugu rundu pregovora sa španskim političkim liderima u ponovnom pokušaju da nađe mandatara za novu vladu poslije prošlomjesečnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da vlada sama.

Kralj je bio prinuđen da ponovo počne da traži mandatara pošto je odlazeći premijer Marijano Rahoj iznenadio mnoge odbivši mandat i saopštivši da odustaje od formiranja vlade.

Njegova vladajuća Narodna stranka desnog centra je osvojila najviše glasova, ali nije dobila parlamentarnu većinu.

Španci su tako dobili parlament koji je po ocjenama posmatrača najpodjeljeniji u istoriji te zemlje, a međustranački pregovori narednih dana će odrediti i da li će Španija dobiti vladu koja bi mogla odustati od nepopularnih mjera štednje ili će krenuti u nove izbore.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika