Svijet

Sirijci napreduju, šire kontrolu do granice Turske

Sirijska vojska je u posljednja 24 sata uspjela da oslobodi dijelove provincija Latakija i Alepo, a ofanzive na položaje terorista su i dalje u toku.
Sirijci napreduju, šire kontrolu do granice Turske
Portal AnalitikaIzvor

Snage lojalne predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu su oslobodile dva sela u veoma važnoj strateškoj oblasti Alepo, koju pod kontrolom drži Islamska država.

Sa druge strane, u provinciji Latakija, koja se graniči sa Turskom, uspostavljena je kontrola nad ključnim planinskim predjelom.

“Naš glavni cilj i prevashodni zadatak u ovoj fazi je da osvojimo sjeveroistočni ćošak Latakije i da uspostavimo prvu borbenu liniju za napad na strateški grad Džisr al Šugur“, naveo je neimenovani izvor iz sirijske vojske.

Prema pojedinim izvorima, do velikog napretka državnih bezbjednosnih snaga u provinciji Alepo došlo je nakon što su prekinute dvije ključne rute koje su džihadisti koristili za snabdijevanje oružjem, naftom i hranom.

U utorak su takođe nastavljene ofanzive sirijske vojske u provincijama Damask, Homs, Deir ez Zor i Kuneitra, desetine terorista su ubijene, a veliki broj je teško povrijeđen i onemogućen za dalje borbe.

Izvor: b92.net

Portal Analitika