Politika

Rusi traže da Crna Gora bude kao Švajcarska

Potpredsjednik ruske Dume i jedan od bliskih saradnika Vladimira Putina, Sergej Željeznjak predložio je tokom sastanka u Moskvi sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem da Crna Gora bude uređena kao neutralna država po švajcarskom modelu, saznaje Pobjeda.
Rusi traže da Crna Gora bude kao Švajcarska
Portal AnalitikaIzvor

Tu informaciju je za Pobjedu potvrdio predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević. Željeznjakova ideja je, prema saznanjima Pobjede, na sastanku podržana i od predsjednika ruske Dume Sergeja Nariškina.

O sastanku vrha ruske parlamentarne vlasti sa čelnicima Demokratskog fronta izvijestili su i ruski državni mediji Sputnjik i RIA Novosti, dok je ruska Duma o sastanku izvijestila na svom sajtu u opširnom saopštenju.

Potpredsjednik Dume Sergej Željeznjak se zahvalio na sugestijama i idejama koje bi unaprijedile odnose Crne Gore i Rusije, izrazivši spremnost za nastavak saradnje koja će biti u interesu obje države, posebno u projektu ,,balkanske Švajcarske“, koji bi Crnu Goru veoma brzo stavio na čelo najrazvijenijih država Zapadnog Balkana - navodi se u izvještaju ruske agencije RIA Novosti, koji je prenio i zvanični sajt Demokratske narodne partije.

Mandić boravi u višednevnoj posjeti Moskvi na poziv ruske Dume i Vlade, dok su Knežević i Bulatović pošli u Rusiju na poziv kontroverznog potpredsjednika ruske Vlade Dmitrija Rogozina, poznatog po veoma negativnim stavovima prema geostrategijskoj orijentaciji zvanične Podgorice.

Prijedlog Željeznjaka o neutralnosti po švajcarskom modelu je suštinski razrada ranije ideje Milana Kneževića o vojnoj neutralnosti Crne Gore, koju bi garantovale Rusija i NATO.

Švajcarski model neutralnosti je najstarija vojna neutralnost na svijetu, koja je garantovana od strane svih svjetskih sila.

Švajcarska je zvanično neutralna država od 1815. godine. Problem sa realizacijom ove ideje je što se njoj protive - i zvanična Podgorica i NATO i što do sada nije poznato da se o neutralnosti jedne zemlje moglo raspravljati ili odlučivati - van granica te države.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika