Svijet

Sirija: Rusi dobili nove avione - stigli i SU-35C

Novi ruski avioni SU-35C stigli su u bazu u Latakiji gdje će na sirijskom frontu imati prvo ratno krštenje, prenose “Večernje novosti”.
Sirija: Rusi dobili nove avione - stigli i SU-35C
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, SU-35C poletio je sa juga Rusije preko Kaspijskog mora, a zatim Irana i Iraka, do avio-baze u Latakiji, a u Siriju su stigla četiri, napravljena u fabrici u Komsomolsku na Amuru, na Ruskom dalekom istoku.

Od izlaska iz fabričke hale u oktobru minule godine, ta četiri aviona su letjela na Dalekom istoku, a zatim su iz baze Dzemgi prebačeni na vojni aerodrom u Astrahanu.

Po vojnoj klasifikaciji višenamjenski lovac SU-35C je avion pokoljenja 4++ i napravljen je na osnovi lovca SU-27m.

Premijerno je pokazan 2007. na avio-salonu MAKS u Podmoskovlju. SU-35C ima motor kao i ruski "nevidljivi" T-50.

Naoružan je raketama vazduh-vazduh, kao i vazduh-zemlja. Protivničke avione na radaru može da otkrije na udaljenosti od 400 kilometara.

Taj tip aviona namjenjen je i za prodaju u inostranstvu. Baš zbog toga je važno da se vidi u realnim ratnim uslovima šta stvarno može novi ruski lovac.

Sada Rusi imaju u Siriji 70 aviona i helikoptera. Nije slučajno što je ta informacija objavljena baš sada kad je Ankara objavila da je jedan ruski avion u subotu opet narušio turski vazdušni prostor.

Kvalitetno pojačanje ruske baze u Latakiji je svojevrsno upozorenje Turcima, pišu “Novosti”.

 

Novosti.rs

Portal Analitika