Turizam

Budva i Vest Palm Bič zainteresovani za saradnju

U Vest Palm Biču, na Floridi juče je gradonačelnica ovog grada Džeraldina Muoio primila delegaciju opštine Budva, na čelu sa Srđom Popovićem, predsjednikom Opštine, u kojoj je bila i Lana Marović, šefica Protokola Opštine.
Budva i Vest Palm Bič zainteresovani za saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciji Budve su se pridružili Danilo Ivančević, počasni konzul Crne Gore u Vest Palm Biču, i Dragan Ivančević, predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo u Privrednoj komori Crne Gore.

Muoio je, za ovu priliku, u čast delegacije iz Budve, sazvala petočlani Gradski savjet, koji čine komesari za različite oblasti.

Popović je, u kratkom uvodnom izlaganju, govorio o istoriji Budve, kao najstarijoj gradskoj naseobini u našoj zemlji i o njenoj kulturi i tradiciji.

Pored toga, Popović je informisao domaćine sa rezultatima ovogodišnje turističke sezone, u kojoj je registrovano 800.000 gostiju, tj. ostvareno oko pet miliona noćenja, što čini preko 50 odsto turističkog prometa u Crnoj Gori.

Popović je upoznao domaćine sa mogućnostima saradnje između dva grada, naglašavajući da je Budva prvenstveno zainteresovana za turizam i obrazovanje, ali i za razmjenu iskustava u oblasti uređenja prostora i organizovanja gradskih službi.

Takođe, oblast razmjene studenata je od posebnog interesa za Budvu, u kontekstu namjere gradskih vlasti za otvaranje univerziteta u Budvi.

Popović je istakao da je delegacija Budve počastvovana što je prisustvovala poduzanju crnogorske državne zastave.

U dužem i srdačnom razgovoru razmijenjene su informacije i prijedlozi o potencijalima saradnje dva grada, koja su 2012. godine uspostavila bratske odnose.

Danilo Ivančević, počasni konzul Crne Gore, istakao je da je njemu, kao rodjenom Budvaninu,  prvenstvena obaveza da bude na usluzi vlastima dva grada u njihovoj komunikaciji i saradnji.

Muoio je još jednom istakla zadovoljstvo što je bila u prilici da se obrati gostima na prijemu povodom otvaranja našeg počasnog konzulata. Takodje, Popović je govorio i o našem počasnom konzulu, našem sugradjaninu, rodjenom na Brajićima.

Muoio je, takođe, ponovila spremnost grada na čijem je čelu da podrži Budvu u svim oblastima od zajedničkog interesa. Vest Palm Bič je grad koji po svojim sadržajima i konceptom razvoja može da bude dobar model Budvi.

Popović je, na kraju, uputio poziv gradonačelnici Muoio da sa svojim saradnicima i predstavnicima poslovne zajednice Vest Palm Biča posjeti Budvu tokom ove godine, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Gradonačelnica Muoio je potvrdila da će posjeta uslijediti u septembru ove godine.

(CdM)

Portal Analitika