Košarka

Skandal u Španiji! Bivši igrač Reala igrao sa lažnim pasošem!

Španiju je prošlog maja potresao ozbiljan skandal kada je otkriveno da su dvojica američkih košarkaša, Markus Sloter i Endi Panko, nastupali u Endesa ligi pod falsifikovanim pasošem, takozvanim „ekspresnim pasošem“ Ekvatorijalne Gvineje, sa identičnim identifikacionim brojem!
Skandal u Španiji! Bivši igrač Reala igrao sa lažnim pasošem!
Portal AnalitikaIzvor

Prvi je do ljetos igrao za Real, a drugi za Fuenlabradu. Devet mjeseci kasnije stigla je i zvanična potvrda – Sloter i Panko su imali lažne pasoše, čime se odjednom osjetio novi, još jači potres na Pirinejskom poluostrvu!

Ovu informaciju potvrdio je zvanično ambasador Ekvatorijalne Gvineje, koji je o ovom obavijestio sud koji je zadužen za ovaj slučaj.

„Nakon što smo detaljno provjerili potrebna dokumenta Ambasada Ekvatorijalne Gvineje može da potvrdi da su Endi Panko i Markus Sloter igrali sa lažnim pasošima i to pod identičnim identifikacionim brojem. Obojica su žrtve krivotvorstva pod još nerazjašnjenim okolnostima, a možemo da potvrdimo da ni jedan, ni drugi ne žive, niti su ikada posjetili Ekvatorijalnu Gvineju. Zbog toga mora biti razjašnjeno odakle su pasoši potekli, s obzirom da nisu originalni. Ambasada EG zahvaljuje španskim vlastima na saradnji u ovom vrlo važnom slučaju“, stoji u zvaničnom saopštenju.

Povodom najnovijih otkrića u ovom slučaju i velikog skandala koji se dogodio u Španiji, oglasila se i Barselona, koja je konstatovala da bi primjeri Markusa Slotera i Endija Panka mogli da zadaju ozbiljan udarac integritetu Endesa lige i „povrijeđenim“ klubovima.

„Barselona želi da se oglasi povodom ovog slučaja i da izrazi ogromnu zaprepašćenost zbog ishoda, koji bi mogli da zadaju ozbiljan udarac po integritet španske klupske košarke. Sa najnovijim informacijama koje su se pojavile, košarka bi mogla da pretrpi ozbiljne posljedice, kao i 'povrijeđeni' klubovi“, navodi se u obrazloženju.

Obojici košarkaša prijeti kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora. 

Pojam „ekspres pasoši“ postali su prilično aktuelni među američkim košarkašima koji nastupaju u Evropi, posebno iz razloga kako bi klubovi obezbijedili jedno mjesto više za kupovinu novih stranih igrača, ali i kako bi nacionalne selekcije brzo dobile reprezentativno pojačanje.

Portal Analitika