Svijet

SOBOTKA: "Zatvaranje granica - opet krv na Balkanu"

Češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da bi zatvaranje granica zemalja Zapadnog Balkana za izbjeglice “lako obnovilo stare krvave sukobe na Balkanu”.
SOBOTKA: "Zatvaranje granica - opet krv na Balkanu"
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za današnje izdanje češkog nedJeljnika “Respekt” Sobotka je rekao da bi se izbJeglički talas prelio na Balkan i da zato misli da zatvaranje granica pojedinih balkanskih zemalja nije dobar put, jer to može biti povezano sa jakim sukobima.

"Jednostavno, Balkan još nije integrisan, a sjećanja na ratove su tamo veoma živa. Ako pritisak migracije ne bude u stanju da kontroliše Turska u saradnji sa Grčkom, rješenje je dogovoriti se sa Bugarskom, Makedonijom i Albanijom, pružiti im maksimalnu pomoć i započeti regulisanje migracije na njihovim granicama", rekao je Sobotka. 

Sobotka je izjavio da bi tako EU izvršila dodatni pritisak na Grčku da bolje sarađuje sa Turskom u savladavanju izbjegličkog talasa. 

O takozvanom planu B da Brisel postavi branu izbjegličkom talasu na južnim granicama Makedonije i u Bugarskoj, raspravljaće na vanrednom samitu u Pragu 15. februara premijeri, članovi Višegradske grupe, koji žele zajedno da ga predlože Briselu. 

"Očuvanje Šengena nije samo u interesu Češke, Slovačke, Poljske, već i zemalja kao što su Njemačka, Francuska, Holandija. Nijedna od tih zemalja nije najavila da želi da uvede neke mjere koje bi značile razbijanje šengenskog prostora. Niz zemalja, uključujući i nas jača patrole na granicama, ali niko ne planira da razbije Šengen", rekao je češki premijer. (B92)

Portal Analitika