Politika

Portret crnogorskog političara: Partija se lako odriču, ali poslaničke fotelje nikad

Bavljenje politikom u Crnoj Gori, a naročito biti njen reprezentativni pojavni oblik – poslanik, bilo na vlasti ili opoziciji je unosan posao. Podatak da je, od prvih višestranačkih izbora, poslanički status steklo 685 ,,srećnika“, koji su se na devet izbornih utakmica uspjeli izboriti za naklonost birača, sa oko deset hiljada kandidata, koliko ih je bilo na stranačkim izbornim listama, govori sam po sebi koliko je ova funkcija privlačna građanima Crne Gore, piše današnja Pobjeda.
Portret crnogorskog političara: Partija se lako odriču, ali poslaničke fotelje nikad
Portal AnalitikaIzvor

Ovdje nije uračunato stotinjak onih koji su nas predstavljali u saveznim parlamentima SRJ i SCG do 2006. godine. Samo na prošlim parlamentarnim izborima 2012. godine na 13 izbornih lista bio je 841 kandidat koji se nadmetao da bude među njih 81, koji će sjesti u poslaničke klupe.

Zašto je to tako? Mamci Biti poslanik znači imati barem četiri godine siguran posao (ukoliko mandat parlamenta ne bude skraćen). Odlučivati o bitnim stvarima za društvo i državu uz minimalnu, ili nikakvu odgovornost.

Privilegija je imati poslanički imunitet kao i dolaziti na posao kada hoćeš, ili većinu mandata, kao što to čine poslanici Demokratskog fronta, bojkotovati radno mjesto za koje su dobili povjerenje građana, a za to primati, za crnogorske uslove, visoke plate. Kad već pomenusmo plate, prosječna neto plata poslanika je 1.244 eura (uz prosječan minuli staž od 17,50), plus dodaci za rad u raznim odborima, dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

Tu su još razna višednevna studijska putovanja u inostranstvo, pravo na službeno vozilo, javni nastupi, kontakti itd. Poslanička funkcija je i odskočna daska za napredovanje u političkoj karijeri u stranačkoj i drugoj hijerarhiji, što donosi još više privilegija… Zbog toga, a i zbog mnogih nevidljivih pogodnosti ovaj stari zanat kao magnet privlači brojne stručnjake u raznim oblastima koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa politikom. Učenje Kada smo se učili višestranač- ju devedesetih godina prošlog vijeka sastav parlamenta je bio šarolik. Među poslanicima u prvim sazivima bilo je najviše ljekara. Zbog toga je u vrijeme kada je Skupština zasijedala važila anegdota: ,,Ne treba ići u Klinički centar i domove zdravlja jer su svi ljekari u parlamentu“. Međutim, bilo je tu i drugih zanimanja, pravnika, inženjera, ali i poljoprivrednika i radnika.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika