Abiznis

ILIĆ: Niskobudžetne avio kompanije neće sletati na aerodrom u Beogradu

Niskobudžetne avio kompanije će, umjesto na glavni, slijetati na manje aerodrome u Srbiji.
ILIĆ: Niskobudžetne avio kompanije neće sletati na aerodrom u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

- Aerodrom "Nikola Tesla" primarni je aerodrom i nije praksa u svijetu da glavne aerodrome koriste low-cost kompanije. Njima nije tu mjesto, već im je mjesto na sekundarnim aerodromima - kazao je srpski pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, Ilić je dodao da je preduzeće "Aerodromi Srbije" osnovano kako da bi se stavili u funkciju manji aerodromi u Srbiji. Prema njegovim riječima, u klasi majih aerodroma je niški.

Ilić je kazao da je plan da se uskoro uz "Aerodrome Srbije" kao operatera, u operativnu funkciju stavi i aerodrom "Morava" kod Kraljeva, koji će "dobiti poseban značaj kad bude završena dionica Koridora 11 kod Preljine, jer je u neposrednoj blizini".

- Plan je da se i na te aerodrome izmjesti dio niskobudžetnog saobraćaja - rekao je Ilić.

Ilić je kazao da je osnovni zadatak novoformiranog preduzeća "Aerodromi Srbije" da se bavi upravljanjem, razvojem i održavanjem budućih aerodoma koji bi trebalo da se uključe u mrežu tog preduzeća.

U Srbiji trenutno ima 22 registrovana aerodroma, naveo je Ilić, a među njima je i nekoliko onih s vještačkom podlogom koji se malo koriste.

- Takvi su aerodrom "Sjenica" na Pešteru, Somborski aerodrom i Kovin. U kombinaciji civilnih vojnih aerodroma, prvi zadatak će biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilno-vojnog aerodroma kod Kravljeva - dodao je on.

Preduzeće "Aerodromi Srbije" počeće da radi u prvoj polovini februara, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade Srbije.

Izvor: B92

Foto: beg.aero

Portal Analitika