Svijet

EUROPOL: Najmanje 10.000 izbjegličke djece nestalo nakon dolaska u Evropu

Najmanje 10.000 izbjegličke djece bez pratnje roditelja ili staratelja nestalo je nakon dolaska u Evropu, piše britanski list Guardian pozivajući se na Europol - evropsku policijsku i obavještajnu agenciju Evropske unije koja pokušava da utvrdi obim jednog od najtežih aspekata migrantske krize.
EUROPOL: Najmanje 10.000 izbjegličke djece nestalo nakon dolaska u Evropu
Portal AnalitikaIzvor

Brajan Donald, jedan od čelnika Europola, izjavio je da je na hiljade djece nestalo nakon što su registrovani u državnim kancelarijama, navodeći da je samo u Italiji nestalo oko 5.000 djece, dok se još uvijek ne zna sudbina oko 1.000 djece u Švedskoj. On upozorava da su izbjeglice i migranti sada na meti vrlo sofisticirane panevropske "zločinačke infrastrukture".

- Nije nerazumno reći da govorimo o najmanje 10.000 djece. Neće ih sve izrabljivati kriminalne organizacije - možda su neki i proslijeđeni članovima šire porodice - ali mi naprosto ne znamo gdje su, što rade i s kim su - kazao je Donald.

Prema podacima organizacije Save the Children, procjenjuje se da je prošle godine u Evropu ušlo 26.000 maloljetnika bez pratnje. Europol, prema raspoloživim podacima, vjeruje da su od milion ljudi koji su prošle godine ušli u Evropu, njih 27 odsto maloljetnici.

- Bilo da su registrovani ili ne, govorimo o 270.000 djece. Nijesu svi oni ušli bez roditelja, ali imamo dokaze da je veliki broj njih ušao bez pratnje - dodao je Donald, ocijenivši da je 10.000, u stvari, skromna procjena.

Donald je potvrdio i da Europol raspolaže dokazima koji upućuju da su neka djeca izbjeglica bez roditeljske pratnje završila kao seksualno roblje.

Naime, Europol bilježi vrlo uznemiravajući fenomen u kojemu se organizovane bande koje krijumčare migrante u EU potom pretvaraju u zločinačke grupe za krijumčarenje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i porobljavanja. Posebno su, dodaje Donald, zabrinute zemlje tzv. balkanske rute koje se susreću s velikim brojem migrantske djece koja nijesu u pratnji roditelja i traže pomoć jer se s tim svakodnevno suočavaju.

Donald upućuje apel javnosti da pazi i drži oči širom otvorene "jer nam je većina nestale djece gotovo pred nosom".

Izvor: Index.hr/Hina

Foto: Index.hr/FAH

Portal Analitika