Kultura

POPOVIĆ: Očekujem sve više novih mladih gudačkih kvarteta

Zimska radionica gudačkih kvarteta proistekla je iz već tradicionalnog Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, te je, u suštini, mali most od jednog ljetnjeg kampa prema dugom, kazala je za Portal Analitika Maja Popović, urednica muzičkog programa podgoričkog KIC-a "Budo Tomović" i organizatorka ovih muzičkih radionica.
POPOVIĆ: Očekujem sve više novih mladih gudačkih kvarteta
Portal AnalitikaIzvor

Ona podsjeća da je zimski obrazovni ciklus najavljen prošle godine, te da je izbor pao na gudački kvartet na osnovu iskustava koja imaju sa već održana četiri ljetnja kampa na Ivanovim koritima.

- Na Ljetnjem kampu kamerne muzike, na kojem učestvuju brojni sastavi, standarni i nestastandarni, odlučili smo da se na zimskoj radionici posvetimo samo gudačkom kvartetu. Taj ansambl je osnova za rad svakog gudača, veoma je važan za kamernu muziku i za njega su napisane na hiljade vrhunskih djela. Uostalom, kamernu muziku, naročito gudačke kvartete, nemamo priliku baš da čujemo redovno na našim scenama - dodala je Popović.

Prvi obrazovni ciklus vodili su vrhunski članovi Beogradske filharmonije - njegovog Gudačkog kvarteta - Jelena Dragnić i Vladan Lončar za violine, Boris Brezovac za violu i Aleksandar Latković za violončelo.

- Organizacija zimske radionice je bila podstaknuta dolaskom izvandrednog Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije. Upravo je Latković, koji predaje i na Ljetnjerm kampu, insistirao da se radi gudački kvartet, pa se nadam da ćemo poslije ove radionice i ljetnjeg kampa imati još novih gudačkih kvarteta - navodi sagovornica Portal Analitika.

Od osam mladih kvarteta koji su učestvovali na šestodnevnoj radionici, čak šest sastava bilo je iz Crne Gore - tri iz podgoričke Muzičke škole "Vasa Pavić" i sa cetinjske Muzičke akademije. Preostala dva činili su uglavnom mladi muzičari iz Srbije, koji su se publici već predstavljali na pojedinim nastupima. Crnogorski učenici i studenti pokazali su da kamerna muzička scena kod nas već sada ima čime da se pohvali, te da su gudački kvarteti - naročito oni sastavljeni od učenika - imaju kvalitet da već sada priređuju koncerte. Popović kaže da dio zasluga svakako ide njihovim profesorima instrumenata i kamerne muzike, ali da su i mladi gudači veoma zainteresovani za ljetnji kamp.

- Ovaj završni koncert je pokazao da učenici i studenti, poslije nekoliko dana intenzivnog rada, mogu da nastupaju. Kontinuiranim radom, u saradnji sa njihovim školama, želimo da se ubuduće što više pažnje obrati na kamernu muziku. Takođe, kroz ova dva projekta nastojimo da se izdvoje oni mladi ljudi koji će se jednog dana baviti sviranjem u kamernim sastavima. Tako su se članice kvarteta "Vollmond" upoznale na jednom od prethodnih ljetnjih kampova. Iako je violončelistkinja Ana Dulović iz Podgorice i članica Crnogorskog simfonijskog orkestra, od tada se redovno sastaju i održavaju probe. Ako nastave zajedno, smatram da će "Vollmont" postati gudački kvartet sa stalnim nastupima ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srbiji, pa i šire - zaključuje Popović za Portal Analitika.

K.J.

Portal Analitika