Društvo

LGBT U NIKŠIĆU: Policija povrijedila pravo na okupljanje

Savjet za građansku kontrolu policije razmatrao je pritužbe nevladinih organizacija (NVO) “LGBT Forum Progres” i “Hiperion” i usvojio mišljenje da je primjenom policijskih ovlašćenja u vezi sa Povorkom ponosa u Nikšiću došlo do povrede prava na mirno okupljanje.
LGBT U NIKŠIĆU: Policija povrijedila pravo na okupljanje
Portal AnalitikaIzvor

"Savjet je ocjenio da je u konkretnom slučaju, u više navrata, došlo do ograničenja slobode okupljanja koje nije bilo neophodno te da Uprava policije nije preduzela sve odgovarajuće i razumne mjere da omogući mirno javno okupljanje LGBT zajednice", navodi se u saopštenju. 

Savjet je, kako se ističe, ocjenio da su Uprava policije, odnosno CB Nikšić imali dovoljno vremena, tokom svih prijava javnog okupljanja, da se pripreme za neutralisanje eventualne opasnosti od nasilnih sukoba, obzirom da su sve zabrana povorke bile uslovljene bezbjednosnim rizicima.

Slično, detaljno, mišljenje o zabrani Povorke ponosa u Nikšiću dao je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, koji je pozvao i na uspostavljanje bliže međusobne komunikacije i saradnje. 

rtcg.me

Portal Analitika