Politika

Brajović izabran za predsjednika SD: Služićemo samo Crnoj Gori i njenim vitalnim interesima

Ivan Brajović jednoglasno je izabran za predsjednika, a Vujica Lazović, Mićo Orlandić i Damir Šehović za potpredsjednike Socijaldemokrata na prvom kongresu te partije, koji je održan u Podgorici. Lider SD-a Ivan Brajović je u svom uvodnom obraćanju poručio da će SD služiti samo Crnoj Gori i njenim vitalnim interesima kao i da za njih "ne postoje politički neprijatelji osim onih koji su neprijatelji Crne Gore".
Brajović izabran za predsjednika SD: Služićemo samo Crnoj Gori i njenim vitalnim interesima
Portal AnalitikaIzvor

Prvi Kongres Socijaldemokrata (SD) Crne Gore održava se danas u Podgorici. Kongres se održava pod sloganom “Stabilno i dosljedno”, a njemu, osim gostiju iz političkog i civilnog života, prisustvuje 479 od ukupno 499 delegata sa pravom glasa.

Svečanom dijelu Kongresa SD-a prisustvovali su predstavnici političkih partija - DPS-a, Bošnjačke stranke, HGI-a, Liberalne partije, Pozitivne, SNP-a, Force, Albanske alternative i Crnogorske demokratske unije. U ime DPS-a Kongresu je prisustvovao potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika stranke Duško Marković. Prisutni su bili i predstavnici diplomatskog kora, NVO sektora i Saveza samostalnih sindikata i Unije slobodnih sindikata.sd3 

Kasnije, na Kongresu biće zvanično izabran lider partije i tri potpredsjednika a biće usvojen statut i program partije. Kandidat za predsjednika je Ivan Brajović, a za potpredsjednike Vujica Lazović, Mićo Orlandić i Damir Šehović.

Brajović je podsjetio da je danas šest mjeseci od osnivačke skupštine SD-a i istakao da su tada znali da su donijeli pravu odluku.

- Toga dana je odbranjena izvorna socijaldemokratska ideja u Crnoj Gori i stavljena tačka na period lutanja i tolerisanja licemjerne politike dodvoravanja i bezuspješnog traganja za političkim identitetom koji za neke još uvijek traje - rekao je Brajović.

On je kazao da iako su bili suočeni sa izazovima kao nova politilčka partija uspjeli su da pokažu "stabilnost i dosljednost".sd4

- Pri tom smo pokazali kulturu koja odlikuje samo istinske borce za ideju socijaldemokratije. U ovom periodu trpjeli smo i pravno-političko nasilje prilikom naše registracije, ali smo znali da će ono biti osujećenost snagom institucija - poručio je lider SD-a.

On je istakao da su od prvog dana vodili stabilnu i postojanu a ne "zbunjujuću i obezglavljenu politiku".

- Naše opredjeljenje je politika dijaloga i uvažavanja, politika dogovora koja je usmjerena na programski sadržaj, a ne na međusobna etiketiranja i optužbe. Za nas ne postoje politički neprijatelji osim onih koji su neprijatelji Crne Gore. Svi ostali su nama cijenjeni sagovornici u traženju rješenja za dobrobit građana i države. Služićemo samo Crnoj Gori i njenim vitalnim interesima - poručio Brajović.

On je rekao da su u pravu oni koji kažu da SD želi da bude vlast jer im "nije poznat bolji način da se realizuju ideje i ciljevi članova i simpatizera".sdmarkovic

Potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković poručio je da je SD "nova partija starih prijatelja i saboraca za bolju Crnu Goru".

- Državu smo sačuvali i obnovili joj nezavisnost, doveli smo je do vrata modernog svijeta. To smo postigli jer smo u prvi plan stavljali zajedničke ciljeve - EU, NATO, državnost. Koliko su veliki naši ciljevi toliko su male naše razlike - kazao je Marković.

On je poručio da je u narednom periodu potrebna politička sinergija i da zbog toga "DPS u Socijaldemokratama vidi partnere sa kojima će u budućnosti sarađivati".

Kongresu su prisustvovali predstavnici Bošnjačke stranke, Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista, Hrvatske građanske inicijative, Liberalne partije, Pozitivne Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Force, Crnogorske demokratske unije i Albanske alternative. Među zvanicama bili su predstavnici ambasada Slovačke, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Azerbejdžana, Rusije, Mađarske i Albanije, dok su od nevladinih organizacija na kongresu bili predstavnici Centra za demokratsku tranziciju, Alfa centra, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, LGBT Foruma Progres, Queer Montenegro, Građanske alijanse, kao i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata takođe su prisustvovali Kongresu.

B.K.

Portal Analitika