Svijet

Marija Gabriela Savojska: Ostatke Jelene Savojske prenijeti u Rim

Unuka kraljice Jelene Savojske, Marija Gabriela Savojska, kazala je da italijanske vlasti treba da dozvole prenošenje posmrtnih ostataka njene babe i đeda, kralja Vitorija Emanuela III Savojskog , iz Francuske u Italiju.
Marija Gabriela Savojska: Ostatke Jelene Savojske prenijeti u Rim
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U emisiji “Porta a Porta” na televiziji RAI, Marija Gabriela izrazila je želju da njeni baba i đed budu sahranjeni u Italiji.

"Nadam se da će vlada odobriti takav zahtjev. Vidjećemo šta dalje i kako, bitno mi je samo da njihovi ostaci budu u ovoj zemlji", kazala je Marija Gabriela.

U istoj emisiji, Emanuele Filberto Savojski, sin posljednjeg italijanskog kralja, Umberta II, kazao je da jedina prava destinacija za posmrtne ostatke - Pantenon.

Jelena Savojska (Jelena Petrović Njegoš) bila je šesta kćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Bila je poznata po humanitarnom radu, pa joj je rimski papa dodijelio Zlatnu Ružu. Prije 15 godina dobila je titulu Božjeg sluge, a u procesu je i kanonizacija Jelene Savojske.

U ranoj mladosti boravila je na ruskom carskom dvoru, a Vitorija Emanuela upoznala je na prijemu povodom vjenčanja cara Nikolaja II. Na italijanskom dvoru vodila je povučen i uzoran život posvetivši dobrotvornom radu i pomoći najugroženijima. Svoj humanizam posebno je pokazala nakon zemljotresa u Mesini 1908, spasavajući postradale iz ruševina. U znak sjećanja na te dane, u Mesini joj je, još za života, podignut spomenik.

Nakon pada fašizma u Italiji (1943) sa svojim je mužem, s kojim je imala četiri kćeri i sina, otišla u egzil u Aleksandriju, da bi se nakon njegove smrti 1947. vratila u Francusku i nastanila u Monpeljeu.  Iako je titulu kraljice nosila 46 godina, sahranjena je bez pompe na groblju Sen Lazar, uz prisustvo 5.000 Francuza.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika