Kultura

LAPČEVIĆ: Moj san se ostvario uz podršku kolega iz CSO

Napredujemo iz sezone u sezonu, i kao ansambl, ali i individualno. A svakome ko se trudi, ko želi da napreduje u CSO, pruža se šansa kroz audicije. Uz to, dobio sam nevjerovatnu šansu - da sviram sa simfonijskim orkestrom i zbog toga moram da se zahvalim maestru Grigoriju Krasku, kazao je violista Uroš Lapčević.
LAPČEVIĆ:  Moj san se ostvario uz podršku kolega iz CSO
Portal AnalitikaIzvor

Član Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja, a već tri godine vođa grupe viola u tom ansamblu, u četvrtak je prvi put bio solista u pratnji svojih kolega.

- San svakog muzičara je da to uspije. Još kad upisujete nižu muzičku školu, ne sanjate da svirate u orkestru, već upravo da nastupite solo sa velikim ansamblom. Tako da se moj san večeras ostvario - rekao je on za Portal Analitika nakon što je pred punom salom Crnogorskog narodnog pozorišta izveo Rapsodiju-koncert za violu i orkestar češkog kompozitora Bohuslava Martinua.

Biti i član i solista jednog orkestra za njega - nije teško, jer ima veliku podršku kolega.

- Mi smo, inače, svi prijatelji i privatno se družimo. Imao sam fenomenalnu podršku još od prve probe, oni se nisu štedjeli, a nisam ni ja. Bilo je to izuzetan osjećaj i ne bih ga mijenjao nizašto.

Kako nam je ispričao, ovo djelo izabrao je mnogo prije nego što je i stigao u CSO.

- Odabrao sam ga zato što sam ga još na studijama svirao i od tada mi je san da ga izvedem sa orkestrom. Bohuslav Martinu je sjajan konpozitor, a ovo djelo je, nećete vjerovati, postalo najizvođeniji koncert za violu u XX vijeku. Ipak, moj nastup je njegova premijera za crnogorsku publiku, ali i daleko šire u regionu - dodaje Lapčević.

3001uros1O iskustvima angažmana u Crnogorskog simfonijskog orkestra već cijelu deceniju, on je bio prava osoba da kaže kako se stiže do tako cijenjenog mjesta kao što je vođa jedne grupe instrumenata.

- Svake godine imamo kontrolne audicije koje se ne organizuju da bi neko ostao bez angažmana, već upravo da se pruži šansa onima koji imaju ambicije da napreduju sa, recimo, zadnjeg pulta. Naravno, to je dug put. Ja sam, primjera radi, već tokom druge sezone bio za prvim pultom, ali nisam dobio zvanično zvanje zamjenika, već je to bilo kaljenje, proba. U svakom slučaju, svako ko misli da zaslužuje bolje mjesto, u ovom orkestru mu se pruža šansa za to. Pa ako je iskoristi - iskoristi je - kaže on

Uz Martinuovo djelo, kao centralno u programu proteklog nastupa, orkestar pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska interpretirao je i Simfoniju iznenađenja Franca Jozefa Hajdna, te orkestarsku svitu Građanin plemić Riharda Štrausa, u kome je koncertmajstor Mirko Radonić imao značajnu ulogu. Za njega Lapević ima samo riječi hvale.

- Imamo sreću da je on veoma prijatan za saradnju, pun znanja i iskustva i moram da kažem da odlično svira. Ne znam da li je vrijeme, ali otkriću vam malu tajnu, a to je da mi, vođe gudačkih sekcija, osnivamo gudački kvartet. To je još sve u pripremi, ali se nadam da ćemo u dogledno vrijeme publiku iznenaditi dobrim repertoarom. Samim tim što će gudačka sekcija da napreduje kroz rad u ovom kvartetu, mislim da će koristi imati i cio orkestar - kazao je naš sagovornik, potvrđujući ranije najave Radonića da će raditi na formiranju manjih ansambala sastavljenih od članova CSO.

- Nismo još pričali o saradnji sa sličnim ansamblima iz regiona, jer je kvartet trenutno postoji samo kao ideja, ali se nadam da će publika imati uskoro priliku da nas čuje - zaključuje Lapčević.

Naredni koncert CSO će imati 10. februara i biće u znaku Francuske, pa su na programu su djela poznatih kompozitora - Kamija Sen-Sansa i Žorža Bizea. Ovaj nastup obilježiće još dva kurioziteta: za dirigentskim pultom biće Mark Korovic, mladi umjetnik crnogorskog porijekla, i poznati mladi pijnista Žan-Pol Gasparijan, čija je majka, takođe, iz Crne Gore.

K.J.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Portal Analitika