Politika

VUKOVIĆ: Opozicione partije na dobitku

Mnogi koji posljednjih dana komentarišu glasanje o povjerenju Vladi propuštaju da sagledaju širu sliku političke situacije u kojoj smo se našli, fokusirajući se isključivo na ishod i trenutni efekat pomenutog procesa. Političke promjene kojima svjedočimo, po mom mišljenju, puno su dublje i značajnije za budućnost Crne Gore, a apsolutnih pobjednika, odnosno poraženih među najznačajnijim akterima našeg političkog života, nema niti će ih u dogledno vrijeme biti, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.
VUKOVIĆ: Opozicione partije na dobitku
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji, kaže da iako, na prvi pogled, stvari djeluju sasvim drugačije, nemam nikakvu dilemu da su, nakon svega, na dobitku prije svih crnogorske opozicione partije.

"Podrška Parlamenta aktuelnom sazivu Vlade svakako predstavlja još jednu u dugom nizu njihovih izgubljenih političkih bitaka. Međutim, dugoročno gledano, neuporedivo je značajnije to što koalicija protiv koje NOVA, SNP, PZP i ostali svih ovih godina dokazano nijesu imali nikakve šanse, ni formalno više ne postoji. Budući da je Vlada preživjela uprkos brojnim političkim iskušenjima, razloga za zadovoljstvo, bez sumnje, imaju i u Demokratskoj partiji socijalista. Pa ipak, za pretpostaviti je da njeni prvaci ne gledaju ravnodušno na proces pretvaranja dojučerašnjeg političkog saveznika u silno motivisanog i, s obzirom na stepen poznavanja unutrašnjih prilika u DPS-u i izvršnoj vlasti uopšte, veoma ozbiljnog političkog protivnika. I, konačno, kao satisfakcija najvišim predstavnicima Socijaldemokratske partije može poslužiti činjenica da su, stavom iskazanim u Parlamentu, natjerali rukovodstvo najjače partije u Crnoj Gori na nikada veće ustupke prema opoziciji. S druge strane, nakon gotovo dvije decenije, SDP gubi poziciju vladajuće stranke, a time i značajan uticaj na društveno-politička kretanja u našoj državi, što u krajnjem znači i mnogo nepovoljniju poziciju u susret narednim izborima", objašnjava Vuković.     

Kako dodaje, kraj DPS-SDP koalicije označava početak novog i, u poređenju s onim što je dominantno obilježilo godine njenog trajanja, suštinski drugačijeg perioda političkog razvoja crnogorske države, a način na koji će posljedična promjena strukture i dinamike političkih odnosa u Crnoj Gori uticati na procese njene institucionalne izgradnje, društveno-političke emancipacije i međunarodne integracije, pitanje je od najvećeg značaja za sve nas.      

On je komentarisao i ponudu premijera Đukanovića koju je dio opozicije već odbio.

"Najprije treba primijetiti da, kako god definisali ono što bi, u slučaju da bude prihvaćena, bio njen institucionalni izraz, ponuda premijera Đukanovića upućena opoziciji predstavlja svojevrstan politički eksperiment. Naime, ideja okupljanja svih relevantnih političkih aktera u okvirima izvršne vlasti najbliža je konceptu koncentracione vlade koji se, po pravilu, u praksi realizuje u slučajevima vanrednih političkih okolnosti, ratne opasnosti i sl. Podsjećanja radi, jedna takva vlada kratko je postojala i u Crnoj Gori tokom 1993. godine. S druge strane, u državi koja je uveliko u procesu pregovora s Evropskom unijom, na korak od ulaska u NATO savez, s prilično stabilnim makroekonomskim pokazateljima, poziv opoziciji da uđe vladu djeluje, barem s teorijskog aspekta, krajnje neobično", kaže Vuković.

Po njegovom sudu, postoje barem dva politička motiva kojima se predsjednik Vlade rukovodio predlažući ovakvo rješenje.

"Prvi se, logično, tiče procesa dezintegracije vladajuće koalicije, koji je ugrozio opstanak Vlade i natjerao premijera Đukanovića da, na temelju ovakvog prijedloga, političku podršku potraži i na opozicionim adresama. Drugi, manje očigledan motiv, odnosi se na predstojeće parlamentarne izbore koje, za razliku od većine političkih konkurenata, Demokratska partija socijalista ima razloga da čeka s optimizmom. Uprkos hapšenjima njenih visokih funkcionera, DPS i dalje djeluje prilično stabilno, a Vlada na čijem se čelu nalazi njen prvi čovjek, u proteklom periodu je postigla određene rezultate (u prvom redu poziv u NATO, početak izgradnje auto-puta i stabilan ekonomski rast) na kojima moguće graditi solidnu izbornu platformu. Nasuprot tome, ukoliko ostavimo po strani tzv. manjinske partije, sve druge političke organizacije koje su 2012. godine obezbijedile parlamentarni status (DF, SNP, SDP i Pozitivna) doživjele su ozbiljne turbulencije u proteklom periodu. Osim toga, nedavno stvorenim Demokratama, Demosu i URI, tek predstoji borba za dobijanje izbornog legitimiteta i trajnije pozicioniranje na političkoj sceni Crne Gore", kaže Vuković.

On smatra da je u najboljem političkom interesu Demokratske partije socijalista da se naredni izbori organizuju na način koji bi garantovao prihvatanje rezultata od svih koji u njima budu učestvovali, te da velikodušnu ponudu predsjednika Vlade opozicionim partijama treba u tom smislu i razumjeti.

"S druge strane, očigledno je da jedan broj njih po svaku cijenu nastoji da izbjegne suočavanje s izbornom voljom crnogorskih građana i, po mom sudu, upravo je to razlog odbijanja Đukanovićeve inicijative. Tvrdoglavo insistiranje na formiranju prelazne vlade i nakon što je postojeća dobila podršku Parlamenta predstavlja politički nonsens iza kojeg se, po svemu sudeći, oni nesigurni u sopstvenu političku snagu pokušavaju sakriti. Umjesto toga, budući da će izbora svakako biti, držim da bi, nakon što je koalicija od koje su, posljednjih 18 godina u kontinuitetu gubili, prestala da postoji, opozicione partije trebalo da se u maksimalnoj mjeri politički anagažuju u novom pokušaju smjene vlasti u Crnoj Gori. Vremena za to je, u svakom slučaju, sve manje", navodi Vuković.    

On je odgovorio i na pitanje koja od opozicionih partija je najbliža odluci da prihvati ponudu premijera.

"Ponuda premijera Đukanovića znači nikad veću kontrolu državnih resursa čijom zloupotrebom, stav je opozicionih partija, DPS obezbjeđuje većinsku podršku na izborima. Dakle, bilo bi valjda logično da, u susret narednom odmjeravanju snaga, takav prijedlog za njih bude apsolutno prihvatljiv. Osim toga, ono što je predsjednik Vlade prije par dana „iznio na sto“ u najvećoj mjeri korespondira s bezbroj puta ponovljenim političkim zahtjevima naše opozicije. Imajući to u vidu, odbacivanje Đukanovićevog plana i insistiranje na vaninstitucionalnom političkom djelovanju bilo bi teško razumljivo i predstavnicima međunarodne zajednice koji prate dešavanja u Crnoj Gori, a na čiju podršku računa jedan broj naših političkih partija", kaže Vuković.

Da je tako, dodaje, govori i nedavna izjava Evropskog komesara Johanesa Hana koji je, na prijetnje opozicionog Socijaldemokratskog saveza bojkotom predstojećih izbora u Makedoniji, u kojoj vanredno političko stanje traje mjesecima, kazao da je „odlučujuće da se izbori sprovedu na fer, transparentan i demokratski način i da nije važno da li će svi učestvovati“.

"Stoga očekujem da stranke koje razumiju razliku između odgovornog i neodgovornog političkog ponašanja, u prvom redu SDP, a, moguće, i URA i DEMOS, s kojima dojučerašnja manja članica vladajuće koalicije u posljednje vrijeme blisko sarađuje, prihvate ponuđeni plan za trajni izlazak iz nepovoljne političke situacije u kojoj se Crna Gora već duže nalazi", poručuje Vuković.

Kako dodaje, ukoliko bi opozicione parlamentarne stranke pokazale interesovanje za učešće u rekonstruisanoj Vladi, moguće je da bi premijer Đukanović bio spreman da proširi prethodno pomenutu ponudu, odnosno poveća broj resora koje bi dao na upravljanje političkim konkurentima.

"Ponavljam, DPS je, u ovom trenutku, vjerovatno jedina partija u Crnoj Gori kojoj se ide na izbore, što umnogome olakšava poziciju njenog predsjednika u budućim pregovorima s opozicijom. S druge strane, kako je uostalom i najavio g. Lekić, opozicioni lideri bi mogli predložiti svoje rješenje za prevazilaženje aktuelne političke krize. Kako će ono, eventualno, izgledati, te šta je od pomenutog uopšte politički realno, mogli bismo znati u poneđeljak, nakon naredne runde parlamentarnog dijaloga", navodi Vuković.

Za kraj odgovorio je na pitanje kakva može biti budućnost parlamentarnog dijaloga.

"Iako je teško osporiti njegov kompetitivni karakter, očigledno je da je izborni proces u Crnoj Gori opterećen različitim društveno-političkim anomalijama koje, prevedene u glasove, idu u prilog onima koji su na vlasti na državnom ili lokalnom nivou. Doživljavajući to kao opšti interes našeg društva, mišljenja sam da treba dati punu podršku nastojanjima parlamentarnih stranaka da unaprijede ambijent za političko nadmetanje u Crnoj Gori, sve dok to ne izlazi iz okvira našeg ustavno-pravnog sistema. U tom smislu, smatram da će budućnost parlamentarnog dijaloga dominantno zavisiti od  stepena političke zrelosti njegovih protagonista. Konkretni rezultati će, izvjesno, izostati ukoliko dio opozicionih stranka nastavi da ignoriše političku realnost pod izgovorom navodne političke korupcije u Parlamentu, odnosno ukoliko se ispostavi da ponuda premijera Đukanovića nije bila do kraja iskrena, već da je primarno služila „spašavanju“ njegove Vlade", zaključio je Vuković.    

Izvor: MINA; foto: crna.gora.me

Portal Analitika