Svijet

Vašington 'diže ruke' od Sirije i Asada

Američka administracija pozvala je Sirijce da ne propuste jedinstvenu priliku za dogovor. Ipak, američka politika prema Siriji je bitno promijenjena od 2011. godine, kada su krenule demonstracije protiv sirijskog režima.
Vašington 'diže ruke' od Sirije i Asada
Portal AnalitikaIzvor

"Predsjednik Sirije Bašar al Asad mora otići", kazala je Hilari Klinton, bivši američki državni sekretar, kandidatkinja među demokratama za novog američkog predsjednika.

Američka administracija je u augustu 2011. godine zauzela jasan i snažan stav. Prije toga su izlazili s porukama podrške narodu Sirije.

Svaka izjava je uključivala američka uvjeravanja da Asad ne može biti dio nikakvog rješenja. Ipak, podrška je ostala verbalna i nije prerasla u vojnu pomoć, koja bi sirijskom narodu omogućila uspjeh u borbi protiv režima.

"Trebaju biti donesene odluke da se dio vlasti prenese na prelaznu vladu", istakao je američki državni sekretar Džon Keri. On sada iznosi novi stav, nakon što je Savjet bezjednosti UN usvojio mapu puta za rješenje sukoba u Siriji. Asad će ostati na vlasti, makar privremeno. Ovim se SAD približila stavu Rusije, koja je od samog početka otvoreno stala na Asadovu stranu.

Brzo se zaboravilo na sastanak nazvan Ženeva 1, čiji zaključak je bio da Asad mora predati vlast prelaznoj vladi. Borba protiv terorizma postala je glavna tema svjetskih moćnika, a prioriteti su se promijenili. Krenula je borba protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, dok je sirijski režim nastavio napade, u kojima je poginulo više hiljada osoba, dok su milioni ljudi napustili zemlju.

Obama odlazi, Asad ostaje

“Preovladao je stav da je ostanak državnih ustanova i trenutnog režima, makar i privremeno, najbolje rješenje ne samo za SAD, već i za regiju. Stoga se američka politika počela mijenjati, posebno nakon ruske intervencije. Rusko uključenje je značilo povratak određene ravnoteže u Siriji", smatra politički analitičar Abdulahamid Sijam.

Američka administracija je korišćenje hemijskog oružja postavila kao crvenu liniju za intervenciju. Međutim, više stotina ubijenih upravo tim oružjem nije ih pokrenulo na akciju. Većina Amerikanaca nije podržavala uplitanje u novi rat.

Glavni saveznik Izrael manje je bio ugrožen opstankom režima nego nepoznatom sudbinom Sirije, a i strateška važnost regiona je smanjena. Mnogi smatraju da su ovo razlozi smanjenog američkog interesa za dešavanja u Siriji, zbog kojih su prepustili Rusiji i njenim saveznicima vodeću ulogu u ovom sukobu.

Barak Obama će uskoro napustiti Bijelu kuću, dok će Asad najvjerovatnije ostati na čelu Sirije. Neuspjeh u rješenju sirijske krize za mnoge će ostati glavni promašaj Obamine administracije.

Izvor: Al Jazeera

Portal Analitika