Društvo

Vojvodić: Studentski parlament spreman za članstvo u ESU

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić razgovarala je danas sa delegacijom Evropske studentske unije (ESU) koja boravi u Crnoj Gori kako bi ocijenila spremnost Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore za članstvo u toj asocijaciji.
Vojvodić: Studentski parlament spreman za članstvo u ESU
Portal AnalitikaIzvor

Osim rektorke, na sastanku su bili i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica i prorektor za nastavu Predrag Stanišić. U delegaciji ESU bili su Martin Retelj iz Slovenije, David Kiš iz Mađarske i Aleksandar Šušnjar iz Hrvatske. Na sastanku je razgovarano o reformama, organizaciji visokog obrazovanja, kvalitetu nastave, studenatima i njihovim aktivnostima, saradnji Univerziteta i Studentskog parlamenta, finansiranju te organizacije i načinima praćenja ispunjavanja finansijskih i drugih preuzetih obaveza.

- Uprava Univerziteta Crne Gore ima zdrav odnos sa Studentskim parlamentom. Imamo odnos koji je oslobođen bilo kakvog podilaženja, sa punim pravom na nezavisan stav i suprotna mišljenja u dijalogu koji je zasnovan na profesionalnim i etičkim standardima. U svim našim ekspertskim i stručnim tijelima 20 odsto mjesta pripada studentima – kazala je rektorka Radmila Vojvodić.   

Ona je sagovornike upoznala sa aktuelnom reformom sistema studija i pripremom za reakreditaciju Univerziteta 2017. godine, navodeći da su uprava i rukovodstva fakulteta pred iskušenjem da sprovedu reforme koje će biti u skladu sa evropskim standardima, iskustvima drugih država koje su prošle kroz taj proces, ali i zahtjevima za većom mobilnošću studenata i nastavnika, internacionalizacijom i multidisciplinarnošću studijskih programa.

Krajnji cilj i motiv tog procesa, kako je objasnila Vojvodić, je bolji kvalitet studija i veći kvalitet znanja svršenih visokoškolaca. Ona je rekla da je model 3 + 2 + 3, koji zagova uprava Univerziteta, najoptimalniji da bi se taj cilj ostvario. To pokazuju iskustva iz reforme reformi u Sloveniji i Hrvatskoj, kao nama bliskim sistemima, ali i iz šireg evropskog okruženja.  

Sagovornici iz ESU ocijenili su, između ostalog, da je važno reformisati programe kako bi se osigurala bolja zapošljivost sa bečelor diplomom, što je u Mađarskoj već postignuto. U toj zemlji opredijelili su se za model 3 + 2 + 3, koji im je omogućio drastičan rast mobilnosti studenata i nastavnika, ali i uporedivost sa univerzitetima u drugim evropskim zemljama. Oni smatraju i da je Crna Gora na dobrom putu da reformiše visoko obrazovanje, dodajući da je suština u povećanju kvaliteta, za šta bi aktuelne reforme trebalo iskoristiti.

Portal Analitika