Politika

DF poziva opoziciju na hitan sastanak

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) pozvalo je danas sve političke subjekte koji su glasali protiv aktuelne Vlade na hitan sastanak na kojem bi se, kako su naveli, dogovorili o zajedničkom organizovanju protesta i obavezali da neće prihvatiti predlog premijera Mila Đukanovića.
DF poziva opoziciju na hitan sastanak
Portal AnalitikaIzvor

Poziv je upućen Socijalističkoj narodnoj partiji, Socijaldemokratskoj partiji, Demosu, Demokratskoj Crnoj Gori i Građanskom pokretu URA.

„Imajući u vidu činjenicu da je 27. januara glasanjem Pozitivne Crne Gore za povjerenje Vladi Mila Đukanovića i zvanično legalizovana politička korupcija, kao najjači opozicioni subjekat u Skupštini, DF smatra neophodnim da inicira da se u što kraćem roku organizuje sastanak svih političkih subjekata koji su glasali protiv aktuelne Vlade“, kaže se u pozivu. 

Iz DF-a su ocijenili da „dramatičnost političkog trenutka iziskuje od svih nas ozbiljnost i odgovornost“.

„I obavezuje nas da na ustavno nasilje damo zajednički, sinhronizovan i najefikasniji odgovor, a to je po nama organizovanje mirnog masovnog okupljanja građana Crne Gore sa jasnim zahtjevima“, dodaje se u pozivu. 

U DF-u smatraju da je ideja prelazne vlade, po sistemu kopremijera i koministara, jedini garant da će naredni izbori biti lišeni dosadašnjih vidova zloupotreba manifestovanih u aferi Snimak i da, bez obzira na poznate programske i koncepcijske razlike, i to mora ostati najmanji zajednički opozicioni imenitelj.

U Frontu su, kako su naveli, ubijeđeni da su devijacije i limiti toliko izraženi u svakom segmentu crnogorskog društva, bilo da se radi o pravnim, ekonomskim, socijalnim ili integracionim procesima koji su rezultat Đukanovićeve vladavine, i da samo takav oblik političkog djelovanja može dati adekvatan rezultat u mjeri mogućeg. 

„Zato i predlažemo da se na tom sastanku, osim dogovora o zajedničkom organizovanju mirnog masovnog protesta i ostalih vidova jedinstvenog djelovanja, obavežemo da nećemo prihvatiti predlog Đukanovića da budemo dio njegove, na političkoj korupciji opstale Vlade“, kaže se u Pozivu. 

Iz DF-a su kazali da su uvjereni da samo tako snažan i jedinstven odgovor svih političkih subjekata koji su glasali protiv Vlade Đukanovića može zaustaviti „dogovorenu izbornu krađu Demokratske partije socijalista i Pozitivne kroz navodni tranzicioni proces rekonstrukcije Vlade“. 

„Naša odgovornost, ali i snaga, proizilaze iz većinske volje građana za fer i demokratskim izborima. Ne smijemo ih iznevjeriti! Zato očekujemo da nam u što kraćem roku odgovorite, kako bi već narednih dana organizovali ovaj sastanak i dogovorili se o zajedničkom djelovanju“, zaključuje se u pozivu DF-a. (Mina)

Portal Analitika