Društvo

Održana radionica “Decentralizacija finansiranja u osnovnom i srednjem obrazovanju”

U saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije Ministarstvo prosvjete je u četvrtak i petak, 28. i 29. januara 2016. godine, organizovalo radionicu o finansijskoj decentralizaciji u osnovnom i srednjem obrazovanju koja je bila namijenjena predstavnicima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, kao i predstavnicima crnogorskih opština.
Održana radionica “Decentralizacija finansiranja u osnovnom i srednjem obrazovanju”
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Eksperti iz Finske i Slovenije predstavili su učesnicima radionice modele finansiranja osnovnog i srednjeg obrazovanja u svojim zemljama kao primjere najboljih praksi u Evropskoj uniji. Oni su takođe ukazali na metodologiju određivanja cijene obrazovanja za učenike, po modelu “per capita”, kao i prednosti i mane decentralizacije finansiranja na lokalnom nivou.

Predavači na ovoj radionici bili su: Aki Tornberg, direktor Odjeljenja za opšte obrazovanje i obrazovanje djece ranog uzrasta iz Ministarstva prosvjete i kulture Finske, Päivi Väisänen-Haapanen, viša savjetnica za finansiranje u obrazovanje i kulturu iz Zajednice finskih lokalnih i regionalnih vlasti, Branko Kumer, direktor Školskog centra u Ptuju, Slovenija i Irena Šalamun-Mikolič, Odjeljenje za računovodstvo u Školskom centru u Ptuju. 

Portal Analitika