Svijet

Mardok ponovo na čelu kompanije Skaj

Džejms Mardok (43) ponovo je na čelu britanske satelitske televizijske kompanije Skaj (Sky), četiri godine nako što je, zbog skandala oko prisluškivanja telefona, podnio ostavku u kompaniji koja je tad bila poznata kao Bi-Skaj-Bi (BSkyB).
Mardok ponovo na čelu kompanije Skaj
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odbor kompanije saopštio je danas da će Mardok, mlađi sin medijskog mogula Ruperta Mardoka, stupiti na dužnost predsjednika odbora i direktora kompanije krajem aprila. On će na tom mjestu zamijeniti Nika Fergusona, koji napušta firmu poslije 12 godina.

Bi-Skaj-Bi se 2014. spojio sa televizijama Skaj Italija i Skaj Dojčland, sporazumom vrijednim sedam milijardi funti, i tada je kompanija preimenovana u Skaj.

Džejms Mardok je morao da podnese ostavku i kao predsjedavajući kompanija Njuz internešenel, poslije otkrića da su njeni novinari prisluškivali telefone poznatih. Jedan od listova te kompanije Njuz of d vorld (News of the World) ugašen je zbog navoda da je privatni istražitelj koji je radio za list hakovao telefon ubijene tinejdžerke.

Imenovanje Mardoka za predsjedavajućeg Skaja podstaći će špekulacije da će američka filmska kompanija Foks ponovo pokušati da preuzme punu kontrolu nad tom satelitskom televizijom, poslije neuspešnog pokušaja iz 2011.

Rupert Mardok je u junu prošle godine za svog nasljednika na mjestu izvršnog direktora konglomerata Foks, postavio sina Džejmsa.

Portal Analitika