Društvo

CEMI: Loša odluka Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

Odluka Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije da sjednicama ne prisustvuju predstavnici nevladinih organizacija, zbog sprječavanja dezinformacija u medijima, još jedna je u nizu loših odluka tog tijela, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).
CEMI: Loša odluka Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Oni su naveli da bi Agencija za sprječavanje korupcije trebala da bude primjer transparentnosti drugim tijelima.

Članovi Savjeta, kako su rekli iz CeMI-ja, zaboravljaju da se ne radi o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, već o tijelu koje na prvom mjestu treba da bude otvoreno i odgovorno građanima.

„Najbolji način da se pogrešne informacije ne iznesu u javnost je da se za javnost otvore sjednice Savjeta, a ne da se netransparentan rad ovog tijela dodatno skriva onemogućavajući pripadnicima civilnog sektora da prisustvuju sjednicama, pogotovo onog dijela koji je učestvovavo u kreiranju zakonskog okvira na osnovu kojeg Agencija funkcioniše“, smatraju u CeMI-ju.

Prema njihovim riječima, period otpočinjanja rada, koji je trebao da bude iskorišten za građenje povjerenja građana u novu instituciju i dokazivanje njene efikasnosti i nezavisnosti, je potrošen na pronalaženje načina kako da se podzakonskim aktima ograniče odgovornost i ovlašćenja Agencije i kako da se ona zaštiti od nadzora javnosti. 

„Uzimajući u obzir odluku većine članova Savjeta, kao i kvalitet pripremljenih podzakonskih akata, možemo samo da zaključimo da je Agencija za kratko vrijeme svog funkcionisanja uspjela da poništi napredak koje su druge institucije postizale godinama“, kaže se u saopštenju CeMI-ja. (Mina)

Portal Analitika