Svijet

OBAMA: Spriječimo širenje ID-a u Libiji

Američki predsjednik Barak Obama naložio je svojim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost da pojačaju napore da bi se spriječile težnje Islamske države (ID) da se proširi na teritoriju Libije i drugih država, saopštila je danas Bijela kuća.
OBAMA: Spriječimo širenje ID-a u Libiji
Portal AnalitikaIzvor

"Predsjednik je svom timu za nacionalnu bezbjednost naložio da i dalje ulaže napore u jačanju podrške u porbi protiv terorizma u Libiji i drugim državama gdje ID nastoji da bude prisutna", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Ekstremisti ID su iskoristili haos u Libiji i ušli u grad Sirt, a ovog mjeseca su izveli nekoliko napada na tamošnja naftna postrojenja, prenose agencije.

Američki ministar odbrane, Ešton Karter je kazao da je ID uspostavlja kampove za obuku u Libiji gdje dočekuje strane borce, kao što je prethodnih godina radila u Iraku i Siriji.

Portparol Pentagona, Piter Kuk je nedavno rekao da su Sjedinjene Američke Države već uputile "manji broj vojnog osoblja" u Libiju da bi "u razgovoru sa lokalnim snagama dobili jasniju sliku o tome šta se tamo tačno dešava".

Kuk je tada kazao i da se "razmatraju vojne opcije".

MINA

Portal Analitika