Društvo

Crnogorski azilanti će se organizovano vraćati iz Njemačke

Prema podacima koje je Savezna kancelarija za migracije Njemačke proslijedila NVO „Euromost“ od 3.635 podnijetih zahtjeva za azil koje su crnogorski građani podnijeli tamošnjim vlastima prošle godine odluka je donijeta u 2.297 slučajeva, od kojih je za 1.855 zahtjeva utvrđeno da su neosnovani, jer nemaju dokaze.
Crnogorski azilanti će se organizovano vraćati iz Njemačke
Portal AnalitikaIzvor

U slučaju 435 zahtjeva vode se sudski sporovi. Izvršni direktor „Euromosta“ naglašava da je samo sedam zahtjeva ušlo u proces odobravanja azila. Zahtjevi Crnogorski građani, kako kaže Mekić, vraćaju se organizovano sa drugim građanima Balkana, jer se njihovi zahtjevi za azil odbijaju.

Podaci Savezne kancelarije za migracije Njemačke pokazuju da se prošle godine takozvanom Izi-sistemu za početnu dodjelu azila u Njemačkoj prijavilo 4.311 osoba iz Crne Gore, od čega ih je 3.635 podnijelo zahtjev za azil. Kako objašnjava Mekić, Izisystem je internet aplikacija koja služi za početnu lokaciju azilanata u njemačkim regijama, jer postoji procedura identifikacije i prikupljanja ličnih podataka. - To znači da je broj tražilaca azila u Njemačkoj znatno veći, zato što se formalni zahtjev za azil tek kasnije može predati.

Nakon toga jedan broj tražilaca azila koji su došli u Njemačku idu dalje u druge države EU - kaže Mekić. Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke objavilo je u svom izvještaju da je u Izi-sistemu prošle godine registrovano 1,1 milion ljudi, od čega je njih 476.649 podnijelo zahtjev za azil. Mekić je ponovo upozorio da iseljavanje građana sa sjevera Crne Gore traje godinama.

- Na to, pored ostalih, ukazuju i podaci Monstata od 2011. zaključno sa 2014. godinom, koje je obradio „Euromost“, a tiču se unutardžavne migracije. Prema tim podacima prema unutrašnjem dijelu države za navedene četiri godine 11 op- ština na sjeveru Crne Gore napustilo je 7.635 građana. Najveći broj, njih 2.014, odselio se iz Bijelog Polja, 1.529 osoba napustilo je Berane, a Pljevlja 934 - kazao je Mekić.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika