Društvo

Kovačević: Zakon o majkama i stručno osposobljavanje povećali nezaposlenost

Na kraju decembra, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 39.991 nezaposleni, što je 5.304 osobe više nego godinu ranije. Uzrok toj pojavi u Ministarstvu rada i socijalnog staranja vide u novom Zakonu o naknadama za majke.
Kovačević: Zakon o majkama i stručno osposobljavanje povećali nezaposlenost
Portal AnalitikaIzvor

“Analizom koju smo uradili, utvrdili smo da se na Zavodu za zapošljavanje prijavljuje jedan broj majki koje očekuje naknadu za troje i više djece i jedan dio koji smatra da će i za njih biti neki zakon koji će se, eventualno, donijeti u Skupštini kojim će oni ostvariti neko pravo”, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, dodavši da razlog takođe vidi u završavanju jednog ciklusa programa za stručno osposobljavanje, kao i da je posebno zabrinjavajući veliki broj nezaposlenih visokoškolaca.

Od pomenutog broja nezaposlenih, skoro 11.000 osoba ima fakultetsku diplomu. U Ministarstvu nude rješenje za zapošljavanje mladih, koje, međutim, fokus stavlja na osnivanje malih i srednjih biznisa koji najčešće nijesu u vezi sa strukom nezaposlenih.

“Mi smo od Evropske komisije dobili 15.300.000 eura, a 7.300.000 se odnosi na zapošljavanje visokoškolaca. I mi ćemo ove godine, nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma za ta sredstva, voditi prije svega politiku na sjeveru, gdje ćemo nuditi visokoškolcima besplatne grantove u iznosu od 10.000 do 15.000 eura”, navodi Kovačević, ali dodaje:

“To neće biti u struci koju su završili, treba da shvate da jedan dio njih neće moći da nađe zaposlenje u struci, ali će moći da nađe zaposlenje u turizmu, poljoprivredi i ostalim uslužnim djelatnostima”, poručila je Kovačević.

Kako kaže, u Ministarstvu će nastaviti da ulažu sredstva u prekvalifikacije, a očekivanja u pogledu zapošljavanja u tekućoj godini su velika, posebno u turizmu i sezonskim poslovima.

"I naravno, u jednom broju investicija koje očekujemo i na Sjeveru, vezano za kompleks Bjelasica i vezano za Francu. Znamo da je jedan dio objekata izgrađen, tako da očekujemo da će ovo biti godina većeg zapošljavanja u odnosu na prošlu godinu”, zaključila je Kovačević u razgovoru za Antenu M.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih za godinu povećan je u skoro svim opštinama osim u Budvi, Kotoru i Tivtu, a do najvećeg rasta broja nezaposlenih došlo je u Nikšiću, Podgorici i Rožajama.

Izvor: Antena M

Portal Analitika