Svijet

Švedska protjeruje čak 80.000 izbjeglica

Švedska planira da protjera do 80.000 izbjeglica koje su u tu zemlju stigle tokom 2015. godine i čiji su zahtjevi za azil odbijeni, izjavio je danas švedski ministar unutrašnjih poslova Anders Igeman.
Švedska protjeruje čak 80.000 izbjeglica
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Radi se o otprilike 60.000 ljudi, ali bi taj broj mogao da poraste do 80.000", rekao je ministar, a prenijela agencija Frans pres.

Igeman je dodao da je vlada zatražila od policije i organa zaduženih za izbjeglice da organizuju njihovu deportaciju, koja će se vjerovatno odvijati tokom nekoliko godina.

Švedski ministar je naveo da će deportacija, za koju se obično koriste komercijalni letovi, morati da bude izvršena pomoću specijalnih čarter letova, imajući u vidu veliki broj tražilaca azila čiji su zahtjevi odbijeni.

Švedska, koja ima 9,8 miliona stanovnika, jedna je od članica Evropske unije koja je primila najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika. Prošle godine je ta zemlja primila više od 160.000 tražilaca azila.

Velika Britanija će primiti djecu izbjeglica odvojenu od roditelja u konfliktu u Siriji i drugim zemljama, saopštila je jutros britanska vlada ne precizirajući broj djece koji će doći u zemlju.

"Kriza u Siriji i događaji na Bliskom istoku i sjevernom dijelu Afrike odvojili su djecu od roditelja i porodice", izjavio je britanski ministar za imigracije Džejms Brokenšajer.

Vlasti u Londonu zatražile su od visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) da odredi iz kog konfliktnog područja je najpotrebnije da djeca budu prebačena u Veliku Britaniju.

Za sada se ne zna tačan broj djece.

Prema ranijim najavama UN, Velika Britanija bi mogla da primi oko 3.000 djece koja su stigla u Evropu bez roditelja i drugih članova porodice.

Izvor i foto: mondo.rs

Portal Analitika