NATO

KOMERSANT: Vlada dobila podršku za NATO

Crnogorska vlada premijera Mila Đukanovića dobila je poverenje u parlamentu odlučujućim glasovima opozicione partije Pozitivna Crne Gore, čiji je glavni motiv za glasanje bio da se ne dovede u pitanje ulazak u NATO, ocjenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.
KOMERSANT: Vlada dobila podršku za NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

List navodi da je još prije početka glasanja bilo jasno da glasove podrške vladi može dati Pozitivna Crna Gora, koja podržava vlast u integraciji u EU i NATO i privlačenju stranih investicija. Da glasa "za" i ne dozvoli destabilizaciju, što bi ugrozilo realizaciju plana integracije u NATO, posavjetovali su joj i evropski partneri, dodaje list.

Komersant ocjenjuje da će iako je vlada dobila podršku u parlamentu, politička kriza u Crnoj Gori teško biti potpuno razriješena.

Rasplet će nastupiti tek tokom predstojećih parlamentarnih izbora. Ti izbori će opredijeliti ne samo novu vladajuću većinu već i biti svojevrsni referendum o članstvu zemlje u NATO, ocjenjuje dnevnik.

Rusija, koja se aktivno protivi širenju Alijanse, pokušala je nedavno da se razjasni s Crnom Gorom i tim povodom je u Podgorici boravio zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov koji je razgovarao s predsjednikom Filipom Vujanovićem, šefom diplomatije Igorom Lukšićem i liderima opozicije, navodi list.

Komersant piše, pozivajući se na izvore u vlasti Crne Gore da su pregovori s ruskim diplomatom "bili otvoreni" i da je njihov glavni smisao bio da "bez obzira na razlike treba očuvati prijateljske odnose i razvijati saradnju tamo gdje je moguće".

List navodi da je i premijer Đukanović tokom izlaganja u parlamentu dozvolio mogućnost održavanja referenduma o ulasku zemlje u NATO, za šta se zalaže i Rusija, a da odluku o tome treba da donese novi crnogorski parlament.

RTCG

Portal Analitika