Kultura

Šahmanovićev "Umir krvi" na još tri festivala u Francuskoj i Egiptu

Nagrađivani kratki film "Umir krvi" koji je režirao Senad Šahmanović, pozvan je da bude prikazan u takmičarskim kategorijama tri filmska festivala.
Šahmanovićev "Umir krvi" na još tri festivala u Francuskoj i Egiptu
Portal AnalitikaIzvor

Prvi je Festival egipatskog i evropskog filma u Luksoru koji će početi u subotu, a zatim će se predstaviti i na dvije smotre u Francuskoj. Prvo će učestvovati na Međunarodnom filmskom festivalu u Obanju, koji se u tom francuskom gradu održava od 14. do 19. marta, a potvrđeno je i njegovo učešće na Filmskom festivalu u Lionu čiji je termin održavanja od 3. do 5. juna.

Kako je za Portal Analitika kazao Šahmanović, ovo su svakako lijepe vijesti ne samo za njega, kao autora, već i za crnogorski film. Time će biti nastavljen festivalski život ovog ostvarenja koji je već vidjela publika širom Evrope, obala Mediterana i mnogo šire, na više od trideset gostovanaj i takmičenja u Velikoj Britaniji, Danskoj, Meksiku, Grčkoj, Iranu, na Kipru, u Maroku, Finskoj, Češkoj...

- S obzirom na to da su sva tri festivala internacionalnog karaktera, "Umir krvi" će se takmičiti sa selektovanim filmovima iz čitavog svijeta. Po informacijama dobijenim od organizatora festivala, prijavljen je veliki broj ostvarenja, a za glavni program odobreno je manje od pet odsto pristiglih prijava - kazao je Šahmanović o učešću na ovim filmskim smotrama.

On dodaje kako je festival u Obanju jedan od najznačajnih u Francuskoj jer se na njemu posebno vrednuje upotreba muzike i dizajn zvuka, te se - pored nagrade za najbolji film - dodjeljuje se nagrada za najbolju kompoziciju odnosno dizajn zvuka.

Podsjećamo, film je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore na konkursu 2013. godine i dio je projekta "Identitet" koji su realizovali ovo i Ministarstvo nauke. Nastao je u produkciji OR iz Podgorice i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, i koprodukciji kuće Cinnamon iz Beograda. Uloge tumače Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić, Jadranka Mamić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Miroslav Vujnović. Scenario je napisao Stefan Bošković, direktor fotografije je Daniel Mateić, a montažu je uradio Vladimir Radovanović. Scenografiju potpisuje Stanislav Nikičević, kostime Milena Đurđić, snimanje i dizajn zvuka Petar Stojičić, a muziku Ivan Marović. Producenti filma su Danijela Radulović, Nina Redžepagić i Edin Jašarović, a koproducenti Ivica Vidanović i Marko Baćović.

K.J.

Portal Analitika