Abiznis

KHOV: Bez primjedbi na član 1 izmjena i dopuna Zakona o preuzimanju akcionarskih društava

U vezi sa komentarima na pojedine odredbe Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, koje su se nakon razmatranja tog prijedloga na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, pojavile u medijima, posebno onih koje se odnose na komentare da su izmjene i dopune Zakona donešene zbog dešavanja u Elektroprivredi Crne Gore, Komisija za hartije od vrijednosti ukazuje da se tekst Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, uključujući i odredbe člana 1 koje se odnose na izuzetke obaveze preuzimanja kada je sticalac akcija po osnovu raskida privatizacionih ugovora Država Crna Gora, nalazio na javnoj raspravi od 5. septembra 2014. godine.
KHOV: Bez primjedbi na član 1 izmjena i dopuna Zakona o preuzimanju akcionarskih društava
Portal AnalitikaIzvor

“Tokom javne rasprave predlagaču zakona nije dostavljen niti jedan komentar ili sugestija ne navedeni član 1 prijedloga;  od zemalja koje su sprovele slične postupke privatizacije, Hrvatska je odredbom člana 14 stav 4 Zakonu o preuzimanju dioničkih društava (Narodne novine br. 109/07, 36/09, 108/12, 90/13 – Odluka USRH broj: U-I-4469/2008 i dr., 99/13 – Odluka USRH broj: UI-2470/2010 i dr., 148/13) na identičan način rješila pitanje izuzetka objavljivanja ponude za preuzimanje prilikom sticanja dionica kod raskida privatizacionih ugovora. Hrvatska je članica Evropske unije od jula 2013. godine, te su svi njeni propisi usaglašeni sa pravnim tekovinama Unije”, ističu iz KHOV, napominjući da je Evropska komisija bila uključena u izmjene i dopune Zakona o preuzimanju tokom cijelog postupka i ni u jednoj iteracji nije imala primjedbi u odnosu na član 1 Prijedloga Zakona.

“Cilj predloženih izmjena Zakona o preuzimanju je unaprjeđenje regulatornog okvira na tržištu kapitala, bolja usklađenost sa evropskim zakonodavstvom, kao i povećanje stepena zaštite manjinskih akcionara u postupku preuzimanja”, naglašava se u saopštenju. 

Portal Analitika