Kultura

Otvorena 8. BOOKA; VELIKIĆ: Čitalac je, kao i pisac, mjerilo jedne kulture

Ne smijemo da zaboravimo da je knjiga najvažnije mjesto susreta sa savremenicima različitih mišljenja, ideja i poslova, sa drugim kulturama; sa onima koji su živjeli juče, prije deset, prije stotinu ili prije hiljadu godina; sa svime što je postojalo i sa svime što može da postoji u svim vremenima i svim prostorima, kazao je renomirani srpski pisac Dragan Velikić otvarajući sinoć 8. Zimski salon knjige - BOOKA u podgoričkoj Gradskoj knjižari.
Otvorena 8. BOOKA; VELIKIĆ: Čitalac je, kao i pisac, mjerilo jedne kulture
Portal AnalitikaIzvor

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman u godini za nama, publici se obratio u svom maniru, podsjećajući ih na beskrajni svijet čitanja, i poređujući knjige sa gradovima, jer "neke vidimo jednom i nikada više ne poželimo ponovo da dođemo, a nekima se stalno vraćamo", pa bi čak i željeli da se u tim gradovima nastanimo.

- Čitanjem se udvaja ovaj naš jedini život. Ne mogu da zamislim život bez knjiga. Čini mi se da bi se u tom slučaju, kada bi se bez knjiga živjelo, čitav svijet sveo na jedan bezbojan, leden prostor. I ne mislim da su knjige nekakva utjeha, da se knjigama nadoknađuje odsustvo pravog života, života kakav bismo voljeli da živimo. Naprotiv, knjige su dio naše svakodnevnice, one se upisuju u naše iskustvo, i kada prođu izvjesne godine, nemoguće je u memoriji razdvojiti ono što smo proživjeli "iz prve ruke" od onoga što smo "samo" pročitali. I zašto bismo to uopšte činili - pita Velikić.

Ovaj vjerni čitalac i ljubitelj čitalaca regiona dodaje kako se mnogim knjigama često vraća, te da postoje i one od kojih nikada nije otišao "koje su dio njegovog "čitalačkog namještaja". Jer, potcrtava, "svaka dobra knjiga ima onoliko verzija koliko i čitalaca".

- Kroz tu komunikaciju stiče se bogatstvo koje nijedna svjetska kriza ne može oduzeti. Zahvaljujući tom iskustvu čitalac gradi vlastiti univerzum, oslobađa se zatočeništva prvog lica množine, prozire manipulaciju, ne pristaje da bude broj, nosi sopstveno ime i prezime. Ne ono stečeno rođenjem, već ono koje označava individuu koja misli sopstvenom glavom. Taj put je dug, i ne može se savladati bez sumnje.

2801bookaVelikić dalje kaže kako onaj čitalac koji "kroz dugu kilometražu pročitanih knjiga formira ukus", može biti "mjerilo određene kulture". I ne samo oni, veći i pisci koji za takve čitaoce pišu, a koji su i sami - čitaoci.

- Pisanje jeste vid preispitivanja. Čitanje takođe. I zato, za kraj, treba ponoviti ono što svi inače dobro znamo, a što se u čitanju neprestano potvrđuje i obnavlja: Poslednju ruku knjige ispisuju čitaoci - rekao je poznati pisac proglašavajući 8. Zimski salon knjige otvorenim.

U nastavku večeri, Aleksandra Vuković predstavila je Velikićev nagrađeni roman "Islednik", a sam autor publiku je bliže upoznao sa ključnim odlomcima i detaljima tog djela.

Program 8. BOOKE biće sjutra nastavljen promocijom knjige "Noć kada su došli svatovi" popularne autorke Jelene Bačić Alimpić u Delta sitiju od 20 časova. Kako je ranije najavljeno, riječ je o prvom dijelu njene nove trilogije "Kazna za greh", a razgovor će moderirati Marija Drašković.

K.J.

Portal Analitika