Crna hronika

Procesuirane dvije osobe zbog krijumčarenja kokaina i skanka

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge grupe Podgorica, su identifikovali jedina dva lica u okviru međunarodne policijske akcije „Mak / Hunt“ na čijem se identifikovanju radilo i protiv kojih je krivična prijava bila podnijeta po nepoznatom počiniocu, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave policije.
Procesuirane dvije osobe zbog krijumčarenja kokaina i skanka
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o G.M. (35) iz Kotora i J.H. (37) iz Novog Pazara sa prebivalištem u Ulcinju.

Službenici Odsjeka su specijalnom državnom tužiocu, s tim u vezi, podnijeli poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv G.M, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije, i protiv J.H, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Sumnja se da su ova dva lica učestvovala u krijumčarenju kokaina i skanka na području Crne Gore i šire. Podsjećamo da su službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge, 22. oktobra 2015. godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa Policijom i Tužilaštvom Republike Hrvatske, realizovali višemjesečnu policijsku akciju koja je na našoj teritoriji sprovođena pod kodnim nazivom „Mak“ a u Hrvatskoj pod nazivom „Hunt“ (Hant). Međunarodna akcija „Mak / Hunt“ je bila usmjerena na otkrivanje, suzbijanje i presijecanje lanca međunarodnog krijumčarenja narkotika, a tokom njenog sprovođenja na teritoriji obje države pronađeno je i oduzeto: 3.3 kg kokaina (Hrvatska), 1.55 kg heroina (Crna Gora), 21 kg marihuane tipa skank (Crna Gora), pola kilograma hašiša (Hrvatska), 800 tableta ekstazija (Hrvatska), 100 grama opojne droge amfetamin (Hrvatska) i 1 kg smješe koja služi za miješanje sa heroinom (Crna Gora). Krivične prijave su podnijete protiv ukupno 29 lica – 18 lica u Crnoj Gori i 11 lica u Hrvatskoj”, navedeno je u saopštenju, uz podsjećanje da su  službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore su navedenog dana, u okviru akcije „Mak“, po nalogu Specijalnog državnog tužioca, tom tužiocu krivičnom prijavom procesuirali 18 lica.

“Od tih 18 lica tada je slobode lišeno 10 lica (četiri na teritoriji Opštine Podgorica, četiri u Budvi, a po jedno lice u Kotoru i Cetinju), četiri lica su se već nalazila u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, za dva lica je raspisana potjernica jer se ne nalaze u Crnoj Gori, dok se na idenifikovanju dva lica intenzivno radilo a to su upravo ova dva lica koja su sada identifikovana i procesuirana, G.M. i J.H.  Osim toga, službenici Grupe su, zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica, u odvojenoj aktivnosti lišili slobode S.C. (19) iz Podgorice. Kod njega su, ličnim pregledom i kasnije pretresom kuće, pronašli i oduzeli oko 43 grama heroina, 70 grama skanka, 35 komada municije različitog kalibra, novac za koji se sumnja da je stečen prodajom droge i dvije vage za precizno mjerenje. On je, uz krivičnu prijavu, priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, precizirano je u saopštenju. 

Portal Analitika