Svijet

Japanski ministar ekonomije se povlači zbog mita

Japanski ministar ekonomije Akira Amari izjavio je danas da će podnijeti ostavku, kako bi preuzeo odgovornost za optužbe da je primio mito od jedne građevinske kompanije.
Japanski ministar ekonomije se povlači zbog mita
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"S obzirom na moju odgovornost kao člana parlamenta i dužnost kao člana vlade, podnijeću danas ostavku na funkciju", izjavio je 66-godišnji Amari na konferenciji za novinare u Tokiju.

Iznenadna ostavka dolazi samo nedjelju dana nako što je japanski magazin "Vikli Bunšun" prenio da su Amari i njegove kolege primili najmanje 12 miliona jena (103.000 dolara) mita od jedne građevinske kompanije.

Kao ministar ekonomije, Amari je bio jedan od najpouzdanijih članova vlade premijera Šinza Abea i glavni pregovarač Japana prilikom sklapanja sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu.

Amari je negirao zloupotrebe, ali je uputio izvinjenje što je izazvao "zabrinutost i probleme" i prihvatio odgovornost za podrivanje javnog povjerenja u vladu.

"Japan izlazi iz deflacije. Potrebno je da u parlamentu usvojimo zakon za borbu protiv deflacije i da što je prije moguće obnovimo snažnu ekonomiju", izjavio je Amari na konferenciji za novinare, dodajući da je potrebno ukloniti sve što može ugroziti taj proces, od čega ni on nije izuzet.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika