Abiznis

Novo povećanje cijena aerodromskih taksi

Italijanske vlasti su, bez prethodnog upozorenja i konsultovanja, najavile povećanje takse za putnike u avio-saobraćaju.
Novo povećanje cijena aerodromskih taksi
Portal AnalitikaIzvor

Taksa će biti povećana za 33 do 38 odsto, odnosno za 2,5 eura po putniku.

IATA i nedavno osnovana asocijacija pet najvećih evropskih avio-kompanija Airlines for Europe osudili su tu odluku italijanske Vlade.

- Putnici će plaćati taksu od deset eura prilikom svakog putovanja sa aerodroma u blizini Rima i devet eura za letove iz ostalih italijanskih vazdušnih luka - navodi IATA i precizira da prihodi od poreza neće biti uloženi u vazduhoplovstvo, već će se koristiti za opšte potrebe.

- Iznenadni skok takse može samo da nanese štetu putnicima i italijanskoj ekonomiji. Ovakva taksa će smanjiti broj putnika na oko 755.000 i bruto domaći proizvod na 146 miliona eura godišnje. Bez posla će ostati 2.300 ljudi, a do kraja decenije taj broj bi mogao da iznosi i više od 9.000 - navodi se u saopštenju.

Rafael Švarcman, regionalni potpredsednik IATA-e za Evropu, kaže kako je, umjesto povećavanja ove takse, italijanska Vlada trebalo da podstakne porast obima vazdušnog saobraćaja i time omogući veću zaposlenost, inovacije i ulaganje u kulturu.

- Kompanije i putnici ne bi trebalo da budu lak izvor prihoda bilo kojoj vladi. Iskustva Holandije i Irske pokazuju da je smanjenje takse povećalo avio-saobraćaj i doprinijlo ekonomijama ovih zemalja - navodi IATA i poziva italijansku Vladu da promijeni odluku i obezbijedi konkurentnost.

Reagovalo je i novoosnovano udruženje pet najvećih evropskih avio-kompanija Airlines for Europe, koji je kao razlog za osnivanje navelo upravo borbu protiv visokih aerodromskih taksi širom Evrope.

- To će uticati na broj putnika, jer avio-kompanije sigurno neće preuzeti na sebe štetu da riješe ovo pitanje - izjavila je generalna direktorica kompanije "Easy Jet", Kerolin Mekol.

Grupa poručuje da je u posljednje dvije decenije domet i kvalitet usluga porastao, dok su cijene za avionsku uslugu padale za jedan do dva odsto godišnje. Njihov stav je da bi takav trend trebalo zadržati smanjivanjem onih troškova koje ne kontrolišu sami avio-prevoznici.

Izvor i foto: B92.net

Foto: Thinkstock.com

Portal Analitika