Abiznis

Obustavljen prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola

Ministarstvo ekonomije od sjutra će obustaviti prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju objekata iz oblasti energetike.
Obustavljen prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola
Portal AnalitikaIzvor

Kako su pojasnili iz tog ministarstva, od početka važenja Zakona o energetici obustavljen je prijem zahtjeva za izdavanje tih dozvola. Naime, Zakon o energetici, koji je u Službenom listu objavljen 20. januara, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

- Navedena obustava se ne odnosi na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kilovata (kW), već je zakonom omogućena razmjena električne energije na mjestu konekcije, koja se predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema - precizirali su iz Ministarstva.

Zakon predviđa i određene izmjene koje se odnose na proceduru izdavanja energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata instalisane snage do jedan megavat (MW).

- Član 79 Zakona o energetici propisuje da se energetske dozvole izdaju na osnovu godišnjeg plana koji donosi Vlada, a koji prethodno priprema Ministarstvo ekonomije u skladu sa Strategijom razvoja energetike, Akcionim planom i akcionim planom korišćenja energije iz obnovljivih izvora - rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je Zakonom o energetici predviđeno da se godišnji plan objavljuje na internet stranici Ministarstva ekonomije. Nakon donošenja i objavljivanja godišnjeg plana za 2016, nastaviće se sa prijemom novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola u skladu sa godišnjim planom.

Izvor: Mina-Business

Portal Analitika