Politika

Đukanović prihvatio Plan Pozitivne, Vlada dobila povjerenje

Vlada premijera Mila Đukanovića dobila je podršku 42 poslanika. Glasala su ukupno 62 poslanika, od kojih je 20 bilo protiv. Iz Pozitivne Crne Gore glasove Vladi dali su lider Darko Pajović, poslanici Azra Jasavić i Goran Tuponja, dok Srđan Perić nije prisustvovao glasanju. Predsjednik Vlade je u završnoj riječi uoči glasanja o povjerenju Vladi u parlamentu kazao da je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) prihvatljiv Plan Pozitivne za prevazilaženje političke krize. On je pozvao sve poslanike parlamentarne opozicije da učestvuje u daljem radu Vlade. Rekao je da je zbog toga spreman da opoziciji ponudi mjesta u ministarstvima unutrašnjih poslova, rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.
Đukanović prihvatio Plan Pozitivne, Vlada dobila povjerenje
Portal AnalitikaIzvor

Vladi su podršku pored DPS-a i tri poslanika Pozitivne dala i dva poslanika Socijaldemokrata, Klub manjinskih stranaka i Liberalna partija. Protiv su bili poslanici SDP-a, SNP-a i većina poslanika iz Kluba samostalnih.

- Pozivam sve partije iz parlamentarne opozicije da uđu u Vladu. Spreman sam da ponudim mjesta u ministarstvima unutrašnjih poslova, rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi, i mislim da sve ovo korespondira sa inicijativom Pozitivne Crne Gore. Konstituisanje Vlade u ovakvom sastavu prouzrokovalo bi i prevazilaženje nepovjerenja. Vjerujem da je ovo ponuda u interesu naših građana - rekao je premijer.

Đukanović se prilikom iznošenja završne riječi zahvalio poslaničkim klubovima koji će dati podršku njegovoj Vladi.

- Ova Vlada u ovom trenutku predstavlja najbolje što Crna Gora može dobiti za vršnje izvršne vlasti - rekao je on.

Đukanović je kazao da će odgovoriti na tri važna pitanja. Prvo, da li je Crna Gora u krizi i da li je Vlada odgovorna za stanje koje, kako je rekao, opozicija opisuje kao stanje duboke krize.

- Ne mislim da je Crna Gora u krizi, posebno ne u dubokoj. Ako smo mi u krizi, gdje su Zapadni Balkan i EU - zapitao se premijer i dodao da je trogodišnji mandat Vlade obilježen brojnim infrastrukturnim projektima. 

- Svi ekonomski parametri pokazuju da Crna Gora nije u krizi, a brojni podaci potkrepljuju tu ocjenu – poručuje Đukanović.

Na tvrdnje da je Crna Gora u političkoj krizi, premijer je odgovorio da smatra da nije i da u državi funkcionišu sve linije vlasti, uključujući i sve lokalne samouprave.

- Ako DPS ostane vlast, a SDP se preseli u opoziciju to neće ugroziti bezbjednost i stabilnost države. Crna Gora u ovom vremenu bije bitku za svoje pravo da upravlja vlastitom budućnošću - napominje predsjednik Vlade.

Kada je u pitanju bezbjednosni aspekt, Đukanović ističe da je Crna Gora bezbjednosno stabilna zahvaljujući multietničkom skladu, koji nam, kako je rekao, garantuje da imamo dobre odnose sa susjedima.

- Imamo ugovore o granicama sa naša dva susjeda, napravili smo reforme odbrane i bezbjednosti i funkcionalnošću institucija spriječili autodestrukciju koja je dolazila i od strane dijela ovog parlamenta - pojasnio je on.

"Da li se u Crnoj Gori legitimisalo pravo na promjenu mišljenja?"

Đukanović je rekao da ako SDP ima pravo na promjenu mišljenja, onda ima i svaka druga partija.

- Moramo afirmisati pravo na slobodu mišljenja. Nije bila politička korupcija kada je SDP bio u koalciji sa Pozitivnom 2012. godine, a onda taj kontigent glasova pridružio DPS-u - rekao je premijer.

Na konstataciju lidera SDP-a Ranka Krivokapića da je bilo političke korupcije u tom slučaju, Đukanović je rekao da nije upoznat sa tim, te da bi o tome trebalo sprovesti istragu.

Predsjednik Vlade je rekao da je sve do 2000. godine pripadao bloku koji je smatrao da Crna Gora može da pronađe svoje mjesto u Jugoslaviji, te da je odmah nakon pada Miloševića rekao da je vrijeme za razlaz i da ta izjava tada nije okvalifkovana kao politička korupcija, već kao dobar politički zahtjev.

- Svako ovdje ima pravo da iznese mišljenje. Svi ovdje postajemo roboti logike koji je smišljena u medijskim radionicama onih koji traže vlast da bi zaštitili svoj kapital i oni su smislili dijagnozu da je nemoguće poraziti DPS na izborima. Tragikomično je reči da Crna Gora nije demokratska držva - mišljenja je premijer.

Đukanović se zahvalio SDP-u na svemu što su radili zajedno u prethodnih 18 godina i rekao da se za 25 godina kao svjedok političkog života ne sjeća zabranjene partije, medija i kazne zbog političkog stava.

- Ne mislim da je tačna interpretacija kada DPS predstavljamo potrčkom nekog drugog krupnog autoriteta. Ideja o nezavisnosti bi propala da nije bilo Demokratske partije socijalista, koja je svojom snagom podnetnula leđa za realizaciju takve ideje, uz dužno poštovanje prema liberalima koji su oduvijek zalagali za nezavistnost -  rekao je Đukanović i poručio da očekuje da Vlada dobije većinsku.

Milošević: Glas protiv vlade - glas protiv većinske volje građana

Šef poslaničkog kluba DPS-a Tarzan Milošević je rekao da se SDP potpuno preselio u opoziciju i da su pojedinci iz te partije, kako je kazao, "izgubili vjeru u naša zajednička dostignuća".

- Ovo je važan trenutak za politički sistem Crne Gore. Koalicija koja je postigla istorijske rezultate prestaje da postoji. Nije prvi put da je Crna Gora na raskrsnici, a sa drugim partijama DPS ne može štititi tekovine 21 maja. Poraz ne doživljavate zato što vas je pokrao DPS, već zbog toga što je to demokratska volja građana Crne Gore. Današnjim galasnjem ne možete protiv rezultata ove Vlade. Zapitajte se da li glasanjem protiv Vlade glasate protiv većinske volje građana ove zemlje - naglasio je Milošević.

Bojanić: Glas za Vladu je glas protiv demokratizacije Crne Gore

Mladen Bojanić iz Kluba samostalnih poslanika je kazao da smo došli u apsurdnu situaciju da opoziciona stranka daje mogućnost premijeru da odluči da li će da padne Vlada.

On navodi više razloga zbog kojih Đukanovićeva Vlada treba da bude oborena.

- Prvo, što je konstituisana na izbornoj krađi. Afera „Snimak“ je otkirala  ono što smo svi znali. Treba da padne i zato što jedan od konstituenata kaže da ona ne zaslužuje podršku. Ova Vlada ne smije da opstane suprotno volji građana. Više je nego jasno da ona nema kapacitete ili ne želi da organizuje slobodne i fer izbore na kojima bi se konačno dobili parlament i Vlada na osnovu slobodno izražene volje građana - rekao je Bojanić i poručio premijeru:

"Još uvijek ima prostora i vremena da Vlada sama podnese ostavku, a ne da se oslonite na glasove birača koji su tražili vašu smjenu".

On je kazao da glas za ovu Vladu znači glas protiv demokratizacije Crne Gore i glas za produbljivanje socijalnih razlika.

Damjanović: Glas za nepovjerenje Vladi dovešće do stabilnosti

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da je glas za nepovjerenje Vladi glas koji dovodi do stabilnosti, a da glas za povjerenje to neće omogućiti.

- Ne prizivam nestabilnost, ali ne mogu biti brana neprincipijelnim dogovorima i nedostatku političke snage da se ostane u manjini i bude dio dogovora koji će dovesti do novog impulsa koji nam treba. Nema ga za 25 godina valdanja i neće ga ni biti jer smo došli do zida - navodi on.

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da podnese ostavku ukoliko Vlada dobije podršku. Ponovio je da duboko griješe oni koji će danas dati podršku Vladi, a koji su glasali protiv nje prije tri godine.

- Jedini put jeste da nakon izglasavanja nepovjerenja dođe do formiranja nove vlade, koja će u roku od šest mjeseci pripremiti fer izbore - smatra Damjanović

Krivokapić: Promjena vlasti ne znači kraj države

U ime Kluba poslanika SDP-a govorio je predsjednik te partije i parlamenta Ranko Krivokapić, koji je rekao da neće dati podršku Vladi. On je poručio da inicijativa premijera Đukanovića ima za cilja da zaustavi politički dijalog, te da je pokušaj da se pobjegne od dogovora o fer izborima.

- Jasno je da postoji politička kriza i pitanje da li ova Vlada ima podršku. Vlast koja je sigurna u svoju pobjedu ne boiji se slobodnih izbora. Vlast koja ima većinu ne boji se otvaranja zakonskih mogućnosti da izbori budu fer. Po prvi put Vlada pravi većinu koja je pod sumnjom političke korupcije - smatra lider SDP-a i poručuje da "ne možemo izbjeći da se dogovarmo oko fer izbora".

Krivokapić je naglasio da nema demokratije u kojoj promjena vlasti znači kraj države.

- Ako to znači kraj države, onda ukinimo demokratiju. Vlada je ušla u posljednju fazu preuzimanja institucije koja je jedina donosila slobodne odluke. Ovaj parlament nema smisla ako glasa sve što Vlada predloži - rekao je on. 

Predsjednik SDP-a je poručio da je Crna Gora duboko podijeljena i podsjetio da je njegova partija bila 18 godina u vlasti i da zna za šta je kriva, a za šta ne.

- Nijesmo se bunili ni za Telekom, ni za KAP, ni za Taru, ni za mnogo drugih stvari, jer nam takvi poeni nijesu trebali pred referendum, ali su nam trebali resursi. Ovo danas je opasnije nego što izgleda i vodi u totalnu podjelu Crne Gore. Podjelu koja vodi do slobodnih izbora. Ili izbori ili nestabilnost Crne Gore. Bez slobodnih izbora nećemo dalje ići. Imamo još prostora da pokušamo da napravimo zaokret ka dogovoru za fer i slobodne izbore. Čija će biti inicijativa nije bitno, bitni su rezultati - zaključio je Krivokapić.

Pajović: Nećemo biti igračka u bilo čijim rukama

Ispred Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, parlamentarcima se obratio lider te stranke Darko Pajović, koji je rekao da je cilj Pozitivne da ojača državu, da mijenja stvari na bolje i da se bori za ono što je bolje za državu i društvo, ali ne tako što će rušiti sve sa temelja. On je naglasio da će njegova stranka glasati za povjerenje Vladi ukoliko budu uvaženi zahtjevi iz Plana za prevazilaženje političke krize.

Pajović je rekao da ne treba niko da brine da li će Pozitivna opstati.

- Hoće, snagom volje, snagom nerava. Ostali smo i opstali smo kao svoji i kao sami i nikada nećemo biti igračka u bilo čijim rukama, bilio da se radi o vlastima ili drugim interesnim grupama - poručio je on i rekao da "treba da se izdignemo iznad partijskih interesa i da krenemo u nešto što nam svima treba, a to su fer i slobodni izbori". 

Dragičević: Glas za Vladu je glas za nezavisnu Crnu Goru

Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) je saopštila da će njena straka podržati sve što je u interesu Crne Gore i dati doprinos napretku zemlje.

- Spremni smo da dijelimo sa Vladom i dobro i loše. Takođe, dijalog za fer izbore se mora dovesti do kraja. Glasajući za povjerenje Vladi, HGI smatra da daje glas za samostalnu Crnu Goru - podvukla je ona.

Nimanbegu: Glasaćemo za ono što je u interesu Crne Gore

Poslanik Nove demokratske snage Forca Genci Nimanbegu je rekao da će glasati za ono što je u najboljem interesu Crne Gore.

- Očekujem da naši zahtjevi doprinesu da se politička scena u Crnoj Gori poboljaša, unaprijedi i da nastavimo tamo gdje smo stali - istakao je on.

Popović: Pitanje povjerenja Vladi politička avantura

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović ponovio je da će njegova stranka večeras glasati za opstanak Vlade premijera Mila Đukanovića i dodao da je pokretanje priče o povjerenju Vladi politička avantura.

LP će glasati za povjerenje Vladi i njeno djelovanje u punom kapacitetu, zbog poštovanja predizbornog i postizbornog sporazuma svih koalcionih partnera - poručio je Popović.

Đeljošaj: Uz Plan Pozitivne uvrstiti još tri zahtjeva

Nik Đeljošaj iz Albanske alternative (AA) je rekao da je svjestan da problemi Albanaca ne mogu biti riješeni iz opozicionih klupa. Ali, kako dodaje, "vidjeli smo da nije bilo rješenja ni kada smo bili u vlasti".

- Albanska alternativa nikada neće pristati da podrži vladu onih koji vrijeđaju manjine, ne priznaju crnogorsku nezavisnost, protiv NATO-a su, kamenuju Albansku ambasadu, veličaju djela Šešelja i Miloševića, one kojima smeta zastava Albanije i za koje Srebrenica nije genocid - kazao je on i dodao da Abanicma SDP i URA nijesu neprihvatljivi programski.

- Zbog toga nas ovo dovodi u situaciju da budemo sami ili da podržimo Vladu - kazao je jasno Đeljošaj.

On je Planu Pozitivne dodao još tri zahtjeva: da se izbori za Skupštinu Opštine Tuzi održe do kraja godine, da se izmjeni Zakon o izboru odbornika i poslanika, kojim bi se Albancima, kako je rekao, vratila oduzeta prava, te da Vlada ima ministra iz albanskih partija i da to postane zakon za ubuduće.

Mustafić: Glasamo za Vladu, očekujemo da dobije povjerenje

Potpredsjednik Skupštine i Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić, kazao je da će država biti stabilna kakav god da bude ishod predstojećeg glasanja. On očekuje da Vlada dobije podršku, zbog, kako je pojasnio, ostvarenja državnih i spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore.

- Bošnjačka stranka svoju odluku zasniva na vlastitim uvjerenjima, bez bilo čijeg uticaja. Odgovorni smo svojim glasačima, pripadnicima Bošnjacima i građanima Crne Gore – rekao je Mustafić.

On je poručio da Plan Pozitivne sadrži dobre elemente i dodao da poslanici nakon glasanja trebaju da se vrate dijalogu i stvaranju uslova za fer izborni proces.

- Daćemo povjerenje Vladi jer u njoj učestvujemo sa punom odgovornošću za vođenje politike i punom brigom za građane Crne Gore – poručio je on.

Foto: gov.me

Portal Analitika